Nick Bollettieri s-a stins din viață: rămas bun de la o legendă a tenisului

Nick Bollettieri a murit pe 4 decembrie 2022, după ce au existat zvonuri despre deteriorarea sănătății sale din ultimele săptămâni.

Celebrul antrenor american, în vârstă de 91 de ani, a avut mai multe probleme fizice în ultimii doi ani, dar în același timp, după cum a confirmat fostul tenismen Jimmy Arias, într-o fotografie cu ei împreună, Bollettieri a refuzat să meargă la medic, tot de teama acelor.

În timpul carierei sale, Bollettieri a deschis o cunoscută academie de tenis și a ajutat la lansarea unor legende ale sportului precum André Agassi, Jim Courier, Monica Seles, Serena și Venus Williams și jucătoarea rusă de tenis Maria Sharapova.

Fiu al imigranților italo-americani, Nick a absolvit filozofia în 1953 și mai târziu a servit în armata Statelor Unite.

A studiat Dreptul la Universitatea din Miami, dar a renunțat în 1956 pentru a începe să predea tenis la prestigioasa Academie Wayland. Printre primii săi studenți se numără Sheryl Smith și Brian Gottfried. Bollettieri a devenit director al operațiunilor de tenis la hotelul Dorado Beach din Puerto Rico la începutul anilor 1970, o proprietate deținută de familia Rockefeller.

În acești ani, principalul asistent al lui Nick este Julio Moros, care îl va urma pe Nick în Florida când va decide să-și înființeze propria academie. În 1977, Bollettieri a părăsit Puerto Rico și s-a stabilit în Longboat Key, Florida, ca profesor de tenis la Colony Beach and Tennis Resort.

Citeste si:  Keisuke Honda se desparte de AC Milan

După ce a lucrat pentru diverse structuri, în 1978 și-a deschis propria academie de tenis în Bradenton, Florida, pe o suprafață de 40 de acri. În 1987, International Management Group a preluat academia, lăsându-i totuși lui Nick sarcina de a o conduce.

Primul jucător de tenis antrenat de Bollettieri care a ajuns în fruntea clasamentului ATP este campionul SUA Jim Courier; Bollettieri a devenit apoi antrenorul lui Boris Becker în 1993, care ajunsese deja în fruntea clasamentului ATP pe 28 ianuarie 1991.

Prima care ajunge în fruntea clasamentului WTA este foarte tânăra Monica Seles la câteva săptămâni după Becker, pe 11 martie 1991. Pe 18 mai 2008, a primit o diplomă onorifică de la New York College of Health Professions pentru angajamentul său în lumea sportului, fitnessului și wellness în general. De asemenea, colaborează cu ziarul Tennis Magazine și și-a scris autobiografia intitulată My Aces, My Faults.

 

.