Fotbaliștii din Serie A vor fi instruiți pentru a putea efectua manevrele de resuscitare, după incidentul Eriksen

Meciul Danemarca vs Finlanda (0-1), de la Euro 2020, va rămâne în memoria fanilor prin prisma episodului dramatic care l-a avut în prim plan pe Christian Eriksen (Inter Milano). Înainte de pauză, cel mai bun jucător al danezilor s-a prăbușit pe gazon fără suflare. Coechipierul Simon Kjaer și-a dat seama de gravitatea situației și a intervenit imediat pentru primele manevre de resuscitare.

Și-au făcut datoria, apoi, medicii prezenți pe stadionul „Parken” din Copenhaga. „Am fost chemați, când s-a prăbușit pe gazon. Stătea pe o parte și respira. Inițial, am simțit că avea puls, dar, imediat, lucrurile s-au schimbat. Am început rapid manevrele de resuscitare. Doctorul de la stadion ne-a ajutat enorm, ca și restul echipei de urgență. L-am readus printre noi și am vorbit cu el înainte de a-l transporta la spital. Din fericire, s-a agățat de viață“, a spus medicul naționalei Danemarcei.

După 18 minute de manevre în care a fost folosit defribilatorul, Eriksen a fost transportat la spital, acolo unde și-a revenit total. Intervenția doctorilor putea fi, însă, zadarnică, dacă Kjaer nu știa ce este de făcut într-o asemenea situație. Toată lumea a fost de acord că acesta i-a salvat viața jucătorului lui Internazionale.

Episodul i-a pus pe gânduri pe conducătorii fotbalului. Gabriele Gravina, președintele Federației Italiene de Fotbal, a anunțat că toți jucătorii legitimați la cluburile din Serie A trebuie să fie instruiți, în vederea efectuării manevrelor de resuscitare, în caz de primă necesitate.

„Când inima lui Eriksen s-a oprit, la fel s-a întâmplat cu întreaga lume a sportului. Nu putem aprecia suficient ceea ce a făcut Kjaer. Dacă Eriksen e încă în viață, e datorită lui. Îi doresc lui Eriksen o recuperare rapidă. Vom organiza cursuri de prim ajutor în pre-sezon, cu medici coordonați de profesorul Paolo Zeppilli. E un program pe care Comisia Medicală din cadrul federației l-a aprobat. Ne vom întâlni cu cluburile la terenurile lor de antrenament. Pentru început însă, vom demara cursurile cu jucătorii echipei naționale, la Coverciano, în următoarele zile“, a spus Gravina. Inițiativa italienilor ar putea fi adoptată rapid de mai multe federații naționale.

Citeste si:  Simona Halep mai are un pas pana la tabloul principal

Jucătorului i se va monta un defribilator

În spital, Christian Eriksen a fost supus unor analize amănunțite, în urma cărora medicii au decis să îi monteze un defribilator subcutanat, DAI (defribilator automat implantabil). Potrivit părerii unanime a specialiștilor, acest dispozitiv este necesar în contextul tulburărilor de ritm cardiac care apar de obicei după un atac de cord.

Nu se știe dacă „decarul” danezilor își va putea continua cariera fotbalistică, deși Daley Blind, fundașul naționalei Olandei, joacă în continuare, chiar dacă are și el montat un DAI. Potrivit Gazzetta dello Sport, conducerea lui Inter Milano a anunțat că va avea o discuție cu Eriksen în luna iulie, la reunirea lotului.

Cert este că fotbalistul care a suferit atacul de cord în meciul de la Copenhaga nu va mai juca la această ediție a Campionatului European. Oricum, șansele echipei sale de a se califica în optimi sunt destul de mici.

După două meciuri, danezii sunt pe ultimul loc în grupa B, fără niciun punct (cota 2.25 să termine pe locul secund). Pe primul loc este Belgia, cu 6 puncte, urmată de Rusia și Belgia, cu câte 3 puncte. Pentru a vedea care este situația în fiecare grupă, dar și avancronicile partidelor viitoare, accesați următorul link: https://legalbet.ro/centrul-de-pariere/turnee/uefa-euro-2020/.