Ucraineanul Illia Kovtun refuză să se alinieze împotriva sportivilor ruși

Ucraineanul Illia Kovtun, medaliat cu bronz la ultimele Mondiale, a refuzat să concureze în campionatul italian pe echipe, cu clubul său Ferrara, pentru a nu fi nevoit să-l înfrunte pe rusul Artur Dalaloyan, angajat cu cel al Echipei Romagna.

Din 22 februarie, cu două zile înainte ca Rusia să-și invadeze țara, ucraineana Illia Kovtun a fost un exilat involuntar. La 18 ani, medaliatul cu bronz al ultimelor Mondiale de la Kitakyushu (Japonia), la sfârșitul lui 2021, a călătorit în lume conform Cupelor Mondiale și recepțiilor binevoitoare, în special, a stat mai mult de o lună la clubul Ferrara, în Italia. Însă, sâmbătă, a ajuns să refuze să se alinieze în Serie A disputată la Napoli, pentru a nu fi nevoit să-l înfrunte pe rusul Artur Dalaloyan, în contract cu clubul Romagna Team.

Într-o declarație, Ferrara a subliniat că a înțeles decizia tânărului gimnast. Mai bine, în semn de solidaritate, nu l-ar înlocui pe paralele, pe care ucraineanul le domină de când tocmai a câștigat Cupa Mondială la acest aparat.

Citeste si:  Cocu este noul antrenor de la PSV

Mai mult, după o victorie la paralele, în etapa de la Doha, Kovtun fusese, în ciuda lui, implicat în consecințele conflictului. Medaliatul cu bronz, rusul Ivan Kuliak a urcat pe podium purtând Z, simbol al sprijinului pentru armata țării sale, pe podium. De atunci, acesta din urmă a fost suspendat timp de un an de Federația Internațională (FIG), ba chiar a cerut să returneze medalia și bonusul primit în acea zi.

Din 7 martie, gimnaștii ruși și bieloruși nu mai au voie să concureze în nicio competiție sub egida FIG. Pe de altă parte, pot fi aliniați cei care ar fi licențiați în cluburi din străinătate, conform reglementărilor acestora din urmă. Așa fusese și în Franța, când clubul La Madeleine l-a folosit pe Vladislav Poliashov în Top 12, este și în Italia, unde Artur Dalaloyan, campion olimpic pe echipe în 2021, după ce a câștigat titlul mondial individual în 2018, a fost prezent sâmbătă.