Simona Halep: „Cer doar să fiu judecată: cât va dura asta?”

Într-un interviu exclusiv pentru Tennis Majors, Halep își exprimă frustrarea față de timpul necesar pentru a primi o audiere cu privire la testul ei de droguri analizat.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022 după ce s-a anunțat că a fost testată pozitiv cu substanța interzisă roxadustat. În acest interviu cu Tennis Majors, de două ori campioană majoră și fosta numărul 1 mondial, spune că are dovezi care să-și probeze nevinovăția, dar că până acum i s-a refuzat dreptul de a fi audiată de un tribunal independent. Ea speră că audierea ei va avea loc la sfârșitul lunii mai.

”Din punct de vedere emoțional, este greu. Stresul este enorm pentru că nu m-am gândit niciodată că mă voi confrunta cu așa ceva. Am fost întotdeauna împotriva dopajului, deoarece sunt un mare susținător al sportului curat. Deci, la început, nu știam cum să mă descurc. De-a lungul timpului, am încercat doar să rămân calmă și, de fapt, mă simt încrezătoare pentru că știu că sunt curată și nu am luat cu bună știință nimic care este interzis. Am vrut să tac până când cazul va fi rezolvat. Nu am vrut să ies și să vorbesc pentru că a fost foarte emoționant. Și de fapt, așa cum am spus, nu m-am descurcat foarte bine. Dar acum simt nevoia să vorbesc cu voce tare suporterilor mei, fanilor mei și publicului, pentru că sunt sigură că ei chiar vor să știe de ce durează atât de mult și chiar am simțit nevoia să fac asta. De aceea sunt aici astăzi” a comentat Simona Halep.

”A fost un șoc. nu știam cum să mă descurc. Nu știam ce este roxadustat. Nu am mai auzit niciodată despre asta. Am intrat puțin pe net pentru a afla ceva despre asta. Am înțeles că este o substanță interzisă. Mereu am avut grijă să verific toate componentele din suplimente pentru a mă asigura că totul este autorizat. Nu aveam nicio idee la început de unde provine această substanță. Și apoi am vrut doar să rog experții să-mi explice cum s-a întâmplat și de unde a venit. După cum am spus, nu auzisem niciodată despre ea, așa că nu știam cum l-aș putea lua și, de fapt, cum ar putea fi în urină. După multă muncă, au aflat că a existat o contaminare, o contaminare a suplimentelor și de aceea cantitatea era atât de scăzută în corpul meu. O contaminare este atunci când cineva ia un supliment autorizat, dar compania care îl vinde face o greșeală și există o cantitate foarte mică de substanță care nu ar trebui să fie acolo. Experții au muncit mult pentru a găsi motivul acestei contaminări și au aflat că suplimentul a fost contaminat cu o cantitate foarte mică de substanță” a continuat Simona.

Astfel, Halep acuză ITF pentru tărăgănarea și respingerea probelor: ” Am trimis dovezile la ITF și ei au negat. L-am trimis în decembrie când am lucrat prima dată la caz. ITF a negat-o și încă trecem prin asta. Întrucât ITF a negat, singura șansă de a fi soluționat acest caz este să merg la tribunal pentru a avea o audiere despre cazul meu și să prezint toate dovezile că testul meu pozitiv a fost contaminat. Am trimis toate rezultatele în decembrie la ITF pentru a arăta că a existat o contaminare în proba mea, dar ei au negat-o. Aveam o mare speranță că pot merge la tribunal pentru a avea o audiere și apoi aș ști dacă pot juca Indian Wells sau nu. Audierea din 28 februarie nu a avut loc deoarece ITF a solicitat mai mult timp pentru a face teste suplimentare, audierea a fost amânată pentru 24 martie. ITF a cerut ca audierea din 24 martie să fie anulată. Nu am fost de acord cu asta pentru că, după cum spune regula, un jucător care este suspendat provizoriu are dreptul să obțină o audiere rapidă. Totul durează atât de mult. Am cerut ITF să-mi ridice sancțiunea pentru a putea juca, dar au refuzat”.

Citeste si:  Clijsters contra Bertens, în meciul de revenire. Halep are bye la Dubai

10 teste consecutive curate!

”Am fost anunțată în octombrie că testul meu de urină din august a fost pozitiv.De atunci, am făcut 10 teste la rând și toate au fost negative și au fost de sânge și urină, în același timp. Următorul pas este o audiere la sfârșitul lunii mai, dar este foarte fragil pentru că ITF a spus că s-ar putea anula și aceasta.Dacă vor face asta, vor trece aproape opt luni de când am fost suspendată provizoriu pentru prima dată și cred că nu este corect să petrec opt luni fără a fi măcar judecată de Tribunal.Am simțit sprijinul oamenilor, al fanilor mei și, de fapt, din partea tuturor.Simt că ei nu cred că am luat cu bună știință ceva care este interzis.M-a făcut să mă simt mai puternică să mă întorc și să muncesc mai mult pentru a reveni la nivelul la care eram înainte și chiar mai sus.Lucrez la asta.Îmi doresc foarte mult să revin la tenis și să joc la cel mai înalt nivel.Până acum, aceasta este cea mai grea bătălie cu care m-am confruntat în viața și cariera mea.Am primit scrisoarea de la ITF în care îmi spunea că am fost testată pozitiv cu o cantitate extrem de scăzută de roxadustat.Primul lucru pe care l-am făcut a fost un mesaj lui Patrick (Mouratoglou), antrenorul meu [co-fondatorul Tennis Majors], pentru a-l întreba dacă am înțeles bine că testul meu de urină a fost pozitiv.Din acest moment, am putut conta pe ajutorul lui.Pentru că a fost lângă mine la fiecare pas, am putut găsi adevărul” a încheiat Simona Halep.