Jucătorii ruşi şi belaruşi au semnat declaraţii personale pentru a putea juca la Wimbledon

wimbledon

Mai mulţi jucători ruşi şi belaruşi au semnat deja declaraţii personale în baza cărora vor putea evolua ca „neutri” la ediţia din acest an a turneului de tenis de la Wimbledon, a anunţat All England Club, citat de Reuters

La sfârşitul unii trecute, organizatorii Grand Slam-ului londonez au informat că au ridicat interdicţia care i-a împiedicat pe sportivii din cele două ţări să evolueze la ediţia de anul trecut de la Wimbledon, ca urmare a invaziei armatei ruse în Ucraina.

Decizia organizatorilor de la Wimbledon a fost criticată de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care a calificat-o drept „imorală”.

Preşedintele All England Club, Ian Hewitt, a explicat marţi, în cursul unei conferinţe de presă, că aceasta a fost cea mai dificilă decizie pe care a luat-o în cei patru ani de când se află în această funcţie.

„A fost o decizie incredibil de dificilă. Cred că declaraţia noastră din 31 martie a stabilit poziţia cât de clar am putut, şi anume că a existat o combinaţie de factori, precum evoluţiile de anul trecut care au condus la decizia noastră”, a spus Hewitt.

Citeste si:  Ruse, Cristian, Buzărnescu şi Niculescu, în ultimul tur al calificărilor la US Open

Wimbledon şi celelalte turnee britanice pe iarbă au fost singurele care nu au permis anul trecut participarea jucătorilor ruşi şi belaruşi, precum fostul număr unu mondial Daniil Medvedev şi Victoria Azarenka. Decizia a antrenat neacordarea de puncte în clasament la evenimentele din 2022, în timp ce Lawn Tennis Association (federaţia engleză) a primit amenzi uriaşe din partea ATP şi WTA.

Pentru a putea concura anul acesta în Marea Britanie, jucătorii şi jucătoarele din Rusia şi Belarus trebuie să accepte să evolueze ca „neutri”, să nu facă declaraţii de susţinere a războiului sau a regimurilor implicate şi să nu primească finanţare de la societăţi susţinute de naţiune sau de stat.
AGERPRES