Sesiunea practică de conștientizare a Integrisport 3.0 din România marchează o concluzie importantă

– Integrisport 3.0, un proiect inovator care vizează sensibilizarea și instruirea instituțiilor de aplicare a legii, a autorităților judiciare și a altor părți interesate cu privire la toate aspectele legate de manipulările și infracțiunile din sport și jocuri video, și-a încheiat seria de sesiuni practice de sensibilizare cu un eveniment remarcabil în România.

Despre eveniment

Într-un pas semnificativ în direcția combaterii manipulării și a infracționalității în sport, România a găzduit cea de-a 6-a și ultima sesiune practică de conștientizare din cadrul Integrisport 3.0. Co-organizat de Agenția Națională pentru Sport și Grupul de Integritate în Sport al CSCF, evenimentul s-a concentrat pe consolidarea capacităților forțelor de ordine, sistemului judiciar, organizațiilor sportive și autorităților centrale pentru a proteja integritatea în sport pe teritoriul României.

Deschiderea oficială a evenimentului desfășurat în perioada 11-12 aprilie în Sala Amfitreatru din cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, realizată de președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipa, alături de Norbert Rubicsek – Director al Fundației CSCF pentru Integritatea Sportului, s-a bucurat și de prezența președintelui COSR, Mihai Covaliu, precum și de cea a celor trei ambasadori Integrisport 3.0 – Andreea Răducan, Ana-Maria Brânză și Ionuț Rada, printre participanți numărându-se reprezentanți ai mai multor entități naționale și internaționale implicate în sport.

„Suntem extrem de mândri de impactul obținut prin sesiunea practică de sensibilizare din România. Nu doar lumea sportului a răspuns pozitiv invitației noastre, ci și Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, precum și alte autorități din zona de reglementare-suport, fapt care a făcut ca evenimentul nostru să aibă nu doar anvergură, ci mai ales consistență, ceea ce s-a simțit pe toată durata sa. Lupta noastră comună împotriva oricăror practici necinstite, care amenință integritatea sportului, este o obligație morală, dar și legală, iar aici avem nevoie de tot sprijinul autorităților direct implicate. În acest context, aș dori să le mulțumesc atât acestora, cât și partenerilor noștri din proiect, începând cu Fundația CSCF pentru Integritate în Sport, pentru dedicare și profesionalism. Sesiunea de la București a subliniat angajamentul nostru ferm de a promova integritatea și transparența în sport. În plus, ne-a oferit informații valoroase cu privire la noile direcții de sprijinire a părților interesate și la imperativul de a consolida cooperarea națională în combaterea manipulării în sport. Așteptăm cu nerăbdare să ne continuăm eforturile împreună pentru a crea un mediu sportiv corect și etic” a declarat Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport.

„În timpul sesiunii noastre din România și a încheierii cu succes a seriei noastre de conștientizare, am atins o etapă semnificativă în angajamentul nostru față de integritatea în sport”, a declarat Norbert Rubicsek, director la Fundația CSCF pentru Integritate în Sport. „Dedicarea părților interesate din România, în special în sectoarele poliției și justiției, în combaterea manipulării sportive a fost impresionantă. Acest eveniment a evidențiat eforturile lor și a promovat colaborarea între toți cei implicați. Sunt convins că o astfel de muncă în echipă va îmbunătăți considerabil capacitatea noastră de a aborda provocările legate de manipularea sportivă.”

Parteneriatul cu Ministerul Afacerilor Interne a asigurat prezența la sesiunea practică a 40 de reprezentanți ai structurilor de investigare a criminalității economice și combatere a criminalităţii organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, ai Direcției Generale Anticorupție și Jandarmeriei Române. Alături de aceștia, reprezentanții Ministerului Public – procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de pe lângă judecătorii – au interacționat și participat activ la discuții cu reprezentanții lumii sportului românesc, generând o sinergie extrem de constructivă a întregului eveniment.

Citeste si:  Eroul Superbowl-ului din 2016 se retrage din activitatea sportivă!

Au susținut intervenții reprezentanți ai: Agenției Naționale pentru Sport, Fundației CSCF pentru Integritatea Sportului, United Lotteries for Integrity in Sports (ULIS), Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels (FIFPro), Direcției de Investigare a Criminalității Economice, EUROPOL, INTERPOL, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Federaţiei Române de Fotbal, Federației Române de Baschet, Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti, Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul General al Poliției Române, Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN), Agenţiei Naţionale Anti-Doping și Play Fair Code, Austria.

Reprezentanții structurilor specializate din cadrul Poliției Române și ai sistemului judiciar și-au unit forțele cu cei ai federațiilor și organizațiilor sportive pentru a împărtăși experiență, a face schimb de bune practici și a explora soluții inovatoare pentru a combate eficient manipularea sportului. Acest spirit de colaborare nu numai că a încurajat un sentiment de responsabilitate colectivă, dar a pus, de asemenea, bazele unei cooperări susținute în abordarea problemelor legate de integritate în sport.

În plus, evenimentul a facilitat o colaborare semnificativă și oportunități de relaționare între diverse părți interesate, marcând prima ocazie când atât de multe părți interesate din domeniul manipulării în sport s-au reunit pentru a face schimb de informații, idei și preocupări.

Pe lângă impactul său imediat, sesiunea de sensibilizare din România a pregătit terenul pentru inițiative viitoare menite să fortifice integritatea în sport.

Principalele concluzii

  1. Înțelegerea complexității provocărilor: Participanții au dobândit o înțelegere mai cuprinzătoare a diverselor provocări asociate cu manipularea competițiilor sportive și infracțiunile din domeniul sportului. Recunoașterea acestor aspecte complexe permite părților interesate să dezvolte strategii specifice pentru soluții eficiente.
  2. Importanța soluțiilor de colaborare: Colaborarea cu reprezentanții autorităților de aplicare a legii și ai sistemului judiciar din domeniul sportului favorizează solidaritatea și amplifică impactul inițiativelor. Prin schimbul de bune practici, părțile interesate identifică abordări inovatoare ale problemelor de integritate pentru soluții mai solide.
  3. Împuternicirea pentru schimbare: Evenimentul a împuternicit participanții să susțină integritatea în sferele lor de influență. Înzestrate cu resurse și noi informații, părțile interesate sunt inspirate să ia măsuri proactive împotriva comportamentului necorespunzător în sport.
  4. Angajamentul pentru acțiuni susținute: Părțile interesate s-au angajat să mențină un dialog și o acțiune continuă în promovarea integrității în sport.

Acest eveniment a încheiat seria sesiunilor practice de conștientizare din cadrul Integrisport 3.0, un proiect care vizează consolidarea capacității agențiilor de aplicare a legii și a autorităților judiciare de a preveni și combate manipularea competițiilor sportive și infracțiunile în sport.

Pe parcursul celor șase sesiuni, care au avut loc în șase țări diferite, proiectul a adunat informații și contribuții valoroase de la diverse părți interesate naționale și internaționale, cum ar fi Interpol, Europol, Comitetul Olimpic Internațional, UEFA și altele, cu privire la modul de reformare a luptei împotriva criminalității și a corupției în sport și în jocurile video și la modul de implicare mai eficientă și mai cuprinzătoare a autorităților de aplicare a legii.

Proiectul a obținut deja rezultate tangibile, mai ales în ceea ce privește continuarea educației și consolidarea cooperării naționale în cadrul țărilor partenere. Aceste realizări vor fi consolidate și diseminate în faza finală a proiectului, asigurându-se că beneficiile și învățămintele sunt împărtășite la scară largă și contribuie la un impact de durată. Această etapă finală se va concentra pe consolidarea progreselor realizate și pe extinderea domeniului de aplicare a eforturilor noastre, garantând că rezultatele acestui proiect vor avea un impact mult mai mare decât cel al încheierii sale.