Recunoașterea sfâșietoare a unei vedete ucrainiene de tenis, se teme de atacuri nucleare în fiecare noapte

Marta Kostyuk din Ucraina a împărtășit impactul sfâșietor al războiului din țara ei, când sezonul ei s-a încheiat marți. Numărul 58 mondial a fost învins de Maria Sakkari în turul doi al Guadalajara Open – turneul final al anului – și a reflectat la cum a fost să continui să joci peste război, recunoscând că se teme de un atac nuclear „în fiecare noapte” .

Kostyuk a făcut apel la lumea tenisului să-și arate sprijinul pentru Ucraina în timpul războiului din acest an. Tânăra de 20 de ani făcea parte dintr-un grup de jucătoare ucrainene care le-au cerut organizatorilor ca jucătorilor ruși și belarusi să li se interzică să concureze, o interdicție aplicată de Wimbledon în această vară, și a blamat-o pe Victoria Azarenka când belarusa s-a înscris la o organizație caritabilă US Open, meci pentru Ucraina, ceea ce a determinat-o să se retragă.

Numărul 58 mondial a continuat să concureze în acest sezon în mijlocul războiului, dar a jucat luni ultimul ei meci din 2022, când a pierdut la Maria Sakkari în turul doi al Guadalajara WTA 1000, după ce a câștigat meciul de deschidere cu Aliaksandra Sasnovich, cu o zi înainte. Kostyuk a reflectat după meci la cum a fost să joci tenis în timpul luptelor cu care s-a confruntat țara ei.

„Îmi amintesc senzația plăcută pe care am avut-o jucând tenis înainte de venirea războiului, acum totul este diferit, totul s-a schimbat”, a spus ea pentru prima dată înaintea turneului la începutul acestei săptămâni. „Înainte, întotdeauna am observat mult stres înainte de meciuri, dar nu e nimic dacă îl comparăm cu ceea ce simt acum, cu ce poartă toți ucrainenii înăuntru”.

Citeste si:  Miriam Bulgaru și Sorana Cîrstea participă la WTA Montreal

„Singurul lucru pe care îl sper este ca cariera mea profesională să nu se termine devreme din această cauză, pentru că este obositoare pentru mine.” Marta Kostyuk a recunoscut că a simțit că ea și colegii ei ucraineni sunt în prezent dezavantajați, având în vedere stresul uriaș cu care se confruntă, deoarece se teme de un nou atac asupra Ucrainei în fiecare seară înainte de a merge la culcare.

Kostyuk a continuat: „În sport, nimeni nu îți dă nimic gratis, cu atât mai puțin adversarul de pe celălalt capăt al fileului. Acea persoană nu se va gândi „O, săraca, fata asta suferă de un război în țara ei, îi voi da un joc, o voi lăsa să câștige.” Asta nu funcționează așa, este o competiție”.

„Adevărul este că mă simt într-un dezavantaj constant din cauza acestei probleme, încă de la începutul fiecărui joc. În ultimele zile am fost foarte nervoasă, când m-am trezit în Mexic cea mai mare parte a zilei a trecut deja acolo, s-au întâmplat deja multe lucruri. În fiecare zi, chiar înainte de a merge la culcare, mă gândesc la același lucru: „Va avea loc un atac nuclear în seara asta? Ce se va întâmpla data viitoare când mă trezesc?”.

„În meciul cu Sasnovich, zilele trecute, de exemplu, am încercat să mă concentrez cât am putut, să mă gândesc la diferite lucruri, fără să mă opresc pe faptul că ea era o jucătoare din Belarus. Mă simt mereu responsabilă în acest aspect, vreau să câștig cât mai multe jocuri pentru țara mea.”