FIFA a deblocat un fond de 1,5 miliarde dolari pentru ajutorarea federaţiilor naţionale

FILE PHOTO: The logo of FIFA is seen in front of its headquarters in Zurich, Switzerland September 26, 2017. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

FIFA a deblocat joi un fond de ajutor destinat federaţiilor naţionale, în valoare de 1,5 miliarde dolari (1,32 miliarde euro), sub formă de subvenţii şi împrumuturi pentru ca acestea să facă faţă consecinţelor crizei coronavirusului, a anunţat preşedintele forului fotbalistic internaţional, Gianni Infantino, citat de AFP.

„FIFA a aprobat în unanimitate un plan de ajutor de 1,5 miliarde dolari”, a declarat Infantino la finalul unei reuniuni online a Consiliului FIFA, precizând că Federaţia internaţională va exercita „un control strict al utilizării fondurilor”.

Acest anunţ vine după ce în luna aprilie FIFA a vărsat anticipat suma de 150 milioane de dolari pentru ajutorarea federaţiilor.

Fiecare dintre cele 211 federaţii membre va putea primi un milion de dolari, iar un ajutor suplimentar de 500.000 de dolari va putea fi atribuit pe viitor pentru susţinerea fotbalului feminin.

Un alt ajutor va fi disponibil sub formă de împrumuturi fără dobândă, care vor putea ajunge până la 35% din veniturile fiecărei federaţii. Valoarea minimă a fiecărui împrumut va fi de 500.000 de dolari, iar cea maximă de 5 milioane de dolari. În plus, fiecare confederaţie continentală va putea primi un împrumut de 4 milioane dolari.

Citeste si:  Cristiano Ronaldo a cucerit toate trofeele în Italia, Spania şi Anglia

„Vom exercita un control strict al utilizării fondurilor şi vor exista condiţii de rambursare foarte clare”, a precizat Infantino.

Pentru finanţarea acestor ajutoare, FIFA a apelat la rezervele sale, respectiv 328 milioane dolari pentru acoperirea subvenţiilor directe şi 556 milioane dolari pentru finanţarea împrumuturilor, a detaliat conducătorul Federaţiei internaţionale.

„Cluburi şi federaţii sunt într-un pericol real. În anumite părţi ale lumii, fotbalul nu s-a reluat încă, iar noi trebuie să venim în ajutorul lor”, a adăugat el.

Crearea acestui fond de ajutor pentru fotbal a fost anunţată în luna martie de FIFA. La finele lunii aprilie, organizaţia cu sediul la Zurich a anunţat plata anticipată a 150 milioane dolari (138 milioane euro) sub formă de subvenţii pentru cele 211 federaţii membre, reprezentând ajutoarele pentru anii 2019 şi 2020, pentru a face faţă consecinţelor pandemiei de coronavirus.
AGERPRES

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*