Everton se distanțează de Usmanov

Clubul  Everton,din Liverpool, a anunțat miercuri că și-a suspendat contractele de sponsorizare cu miliardarul rus Alicher Ousmanov.

Clubul englez Everton a anunţat miercuri suspendarea tuturor contractelor sale de sponsorizare comercială cu miliardarul rus Alisher Usmanov, în urma invaziei ruse a Ucrainei.

„Toată lumea de la Everton este șocată și întristată de evenimentele îngrozitoare care se desfășoară în Ucraina (…). Clubul confirmă că a suspendat cu efect imediat toate contractele de sponsorizare comercială cu companiile USM, Megafon și Yota”, în care Usmanov, un apropiat al lui Vladimir Putin, deține pachete importante.

Fost acționar al clubului Arsenal din 2007 până în 2018, Usmanov devenise unul dintre principalii sponsori ai Toffees-urilor, club cumpărat în 2016 de iranianul Farhad Moshiri, cu care era asociat cu capital la Gunners. Centrul de antrenament al celuilalt club din Liverpool fusese astfel redenumit USM Finch Farm iar rusul de origine uzbecă avea și o opțiune de 30 de milioane de lire sterline (36 de milioane de euro) pentru a da numele uneia dintre afacerile sale la noul stadion aflat în prezent în construcție.

Citeste si:  Serena Williams renunță la WTA Tokyo

Alisher Usmanov, în vârstă de 68 de ani, și-a făcut avere în industria metalelor. Este unul dintre acei oligarhi ruși care au investit în sport. Tot în fruntea Federației Internaționale de Scrimă (FIE) din 2008, el și-a anunțat marți decizia de a „suspenda atribuțiile de președinte (…), cu efect imediat, până la restabilirea justiției” .

Confruntat cu sancțiunile Uniunii Europene din cauza legăturilor sale cu Putin, Usmanov a calificat decizia UE drept „nedreptă”, spunând că a fost făcută pe baza „unui set de acuzații false și defăimătoare care îi afectează onoarea, demnitatea și reputația de oameni de afaceri”. „Voi folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea și reputația”, a avertizat omul de afaceri.