Cum să îți schimbi stilul de viață pentru a reduce riscul de varice

1803032434

Dacă te confrunți cu problema varicelor sau dorești să previi apariția acestora, poți face și unele schimbări ale stilului de viață, care să contribuie la ameliorarea simptomelor sau la încetinirea apariției lor, împreună cu tratamentul recomandat de medic. Îți prezentăm în acest articol tot ce trebuie să știi despre varice și ce poți face pentru îmbunătățirea condiției fizice.

Ce sunt varicele?

Varicele sunt dilatații patologice și permanente ale venelor superficiale ale membrelor inferioare, care se produc în urma unui disfuncționări a valvelor venoase și a creșterii presiunii sângelui în aceste vene. Acestea pot varia în aspect, dimensiune și localizare, având o formă neregulată, contorsionată sau nodulară. Ele pot apărea la orice nivel al membrelor inferioare, dar cel mai frecvent sunt localizate la nivelul gambelor și coapselor. Iată informații valoroase despre cauze, simptome și tratament varice:

Cauzele și factorii de risc

Varicele se formează din cauza unei alterări a sistemului venos, care duce la o funcționare deficitară a valvelor venoase. Aceasta determină stagnarea sângelui în vene și creșterea presiunii venoase, ceea ce provoacă dilatarea și deformarea venelor. Pe măsură ce venele își pierd elasticitatea și se dilată, valvele venoase nu mai pot asigura o circulație unidirecțională a sângelui, favorizând astfel refluxul sanguin și agravarea varicelor.

Factorii de risc pentru varice sunt [1]:

 • ortostatismul prelungit;
 • factorii genetici;
 • sexul feminin;
 • sarcini multiple;
 • obezitatea;
 • vârsta.

Simptome

Unul dintre semnele cele mai evidente ale varicelor este apariția venelor umflate, proeminente, care pot avea nuanță albastră sau purpurie, pe picioare și glezne. Venele respective pot fi dureroase și pot provoca disconfort în timpul mersului sau al statului în picioare.

Varicele pot provoca durere, senzație de greutate sau de arsură în picioare. Durerea se poate agrava în timpul mersului sau a statului în picioare pentru perioade îndelungate. În unele cazuri, pacienții pot experimenta crampe și spasme musculare în zona afectată. Umflarea și schimbarea aspectului pielii sunt alte simptome ce pot indica prezența varicelor.

Tratament pentru varice

Există mai multe tipuri de tratamente pentru varice:

Citeste si:  Bâta cu care Babe Ruth a reuşit al 500-lea home run a fost vândută cu 1 milion de dolari
 • tratament compresiv – purtarea ciorapilor compresivi ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea simptomelor varicelor;
 • tratament medicamentos;
 • scleroterapia – o procedură minim invazivă în care se injectează o soluție direct în venele afectate pentru a le închide și a le face să dispară treptat;
 • tratament chirurgical clasic – acesta este o metodă invazivă ce presupune legarea venei safene în locul unde se varsă în venele profunde;
 • tratament chirurgical modern – acesta implică utilizarea unor metode minim invazive pentru eliminarea venelor dilatate, de exemplu, cu ajutorul căldurii (ablație termică endovenoasă cu laser sau radiofrecvență), ori a unor subsțanțe chimice (ablație chimică).

Schimbarea stilului de viață pentru prevenirea varicelor

Adoptarea unui stil de viață activ este un lucru esențial în prevenirea varicelor. Mersul pe jos, alergatul, înotul sau yoga sunt câteva dintre activitățile care pot îmbunătăți circulația sângelui și pot ajuta la prevenirea varicelor. Este important să eviți statul prelungit în picioare sau în șezut și să faci pauze în timpul muncii, pentru a îți întinde picioarele și a le mișca. De asemenea, poți face exerciții de ridicare a picioarelor, care pot ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și la prevenirea varicelor.

Excesul de greutate poate pune presiune suplimentară asupra venelor, ceea ce poate duce la apariția varicelor. Prin menținerea unei greutăți sănătoase și adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume și fibre, se poate reduce acest risc [2]. Hainele strâmte, în special cele care comprimă zona taliei, a șoldurilor și a picioarelor, pot restricționa fluxul sanguin și pot favoriza apariția varicelor. Se recomandă alegerea hainelor confortabile și a încălțămintei adecvate, pentru a preveni apariția varicelor.

În cazul în care ai simptome ce pot indica prezența varicelor, este important să consultați un medic specializat în tratamentul acestora. Diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la ameliorarea simptomelor.

Surse de referință:

 1. NHS Choices. “Varicose Veins.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/. Accessed 20 June 2023;
 2. “How to Prevent Varicose Veins: Exercise, Hosiery, and More.” Healthline, 17 May 2017, www.healthline.com/health/how-to-prevent-varicose-veins. Accessed 20 June 2023.