6 factori de risc ai bronsitei

Bronsita este o afectiune respiratorie inflamatorie care provoaca dificultati de respiratie. Pentru persoanele care sunt predispuse sa dezvolte bronsita, exista mai multi factori de risc ce pot contribui la aparitia acesteia. Intelegerea factorilor de risc ai bronsitei permit luarea de masuri preventive eficiente.

1. Factori de risc genetici ai bronsitei

Specialistii in domeniu au remarcat ca incidenta crescuta a infectiilor respiratorii la anumite persoane este rezultatul unei mosteniri genetice care creeaza o predispozitie in acest sens.

In plus, se pare ca exista un determinism genetic pentru astm sau alergii, ambii fiind factori de risc importanti in aparitia bronsitei [1].

Afla aici care sunt principalele cauze si cele mai reprezentative simptome pentru bronsita.

2. Factori de mediu care pot contribui la bronsita

Mediul in care locuim poate avea un impact major asupra sanatatii noastre. Printre factorii de risc din aceasta categorie se numara:

  • Expunerea la praf;
  • Expunerea la substante iritante;
  • Expunerea la unele dintre ingredientele detergentilor si ale produselor de curatenie;
  • Umiditatea prea mica sau prea mare poate sensibiliza caile respiratorii fata de actiunea patogenilor [2].

3. Fumatul si consumul de alcool ca factori de risc ai bronsitei

Fumul de tigara irita mucoasa cailor respiratorii, provocand inflamatie si contribuind la aparitia astmului si a bolii pulmonare obstructive cronice. Expunerea la fumat pasiv este, de asemenea, un factor de risc pentru aparitia bronsitei, in special in cazul copiilor.

Chiar si expunerea limitata la fumat pasiv poate fi asociata cu cresterea numarului simptomelor respiratorii, cum ar fi wheezing-ul (respiratia suieratoare) si tusea in cazul copiilor mici. Expunerea prelungita la fumul de tigara poate provoca leziuni ireversibile ale cailor respiratorii si contribui la declansarea bolii cronice obstructive a plamanilor (BCOP) [3].

Consumul excesiv de alcool poate fi, de asemenea, un factor de risc important pentru bronsita. El scade rezistenta organismului in fata agentilor patogeni, afecteaza eficienta sistemului imunitar si deterioreaza multe dintre organele interne [2].

4. Bolile infectioase care pot duce la bronsita

Bolile infectioase sunt o alta cauza comuna a bronsitei. Gripa, pneumonie si tusea convulsiva pot cauza simptome similare cu bronsita, inclusiv stranut, tuse si durere in piept. Din acest motiv, diagnosticarea corecta si tratamentul sunt foarte importante pentru prevenirea complicatiilor bronsitei.

Gripa este cea mai cunoscuta boala infectioasa care poate provoca bronsita. Este cauzata de virusul gripal care se transmite prin aer sau contact direct cu o persoana bolnava. Daca nu este tratata corect, gripa poate duce la complicatii precum bronsita acuta sau chiar pneumonia [4].

Pneumonia este o alta boala infectioasa care poate evolua insotita de bronsita. Pneumonia poate fi severa la copiii mici si persoanele in varsta si se poate agrava in cazuri grave pana la o boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) [5].

Tusea convulsiva, de asemenea cunoscuta sub numele de pertussis, este o boala infectioasa care afecteaza plamanii si arborele bronsic. Daca nu este tratata adecvat, tusea convulsiva poate duce la forme severe de bronsita acuta sau BPOC cronica [2].

Citeste si:  Jurnalistul american Grant Wahl a murit după ce a leșinat la Cupa Mondială din Qatar

5. Contaminarea atmosferica si efectele asupra bronsitei

Contaminarea atmosferica poate juca un rol important in aparitia bronsitei. Noxele, particulele din atmosfera, reziduurile chimice, alergenii genereaza si intretin o stare de inflamatie continua la nivelul plamanilor si al arborelui respirator, ceea ce favorizeaza aparitia bronsitei cronice [6].

Expunerea prelungita la mucegai, in special atunci cand acesta este prezent in spatiul de locuit, este un factor de risc important pentru o patologie respiratorie foate variata, care include si bronsita [7].

Din pacate, este foarte dificil sa controlam calitatea aerului inhalat, ceea ce inseamna ca nu ne ramane decat sa eliminam unii dintre ceilalti factori de risc si sa tratam in mod adecvat simptomele alergiilor. Pentru cei care sunt susceptibili la efectele nocive ale poluarii, este important sa se faca eforturi pentru a limita expunerea la factorii enumerati anterior si sa se urmeze tratamentele prescrise pentru tratarea bronsitei. Masuri preventive precum evitarea zonelor cu poluare ridicata, folosirea mastilor speciale pentru protectia impotriva prafului si schimbarea regulata a filtrelor de aer sunt importante pentru prevenirea acestei boli respiratorii si pentru mentinerea unei stari generale bune a sanatatii [2].

6. Bolile cronice ale plamanilor si cauzele posibile ale bronsitei

Astmul poate fi un factor de risc pentru a dezvolta bronsita. Un studiu recent a aratat ca persoanele cu astm cronic au un risc mai mare de a se confrunta cu o exacerbare a simptomelor bronsitei, cum ar fi tusea, durerea in piept si respiratia dificila. De asemenea, persoanele care sufera de astm sunt expuse unui nivel mai ridicat al poluarii atmosferice, ce poate contribui la instalarea bronsitei. Pentru ca aceste persoane prezinta un risc crescut de a se confrunta cu simptome grave ale bolii, este important sa fie monitorizate regulat de catre un medic specialist pentru tratamentul simptomelor si prevenirea exacerbarii bolii [1].

Bronsita este o afectiune respiratorie la aparitia careia pot contribui numerosi factori de risc, a caror lipsa de gestionare poate determina aparitia unor complicatii serioase.

Bibliografie:

1. “Acute Bronchitis: Causes and Risk Factors.” Verywell Health, www.verywellhealth.com/acute-bronchitis-causes-5181600#toc-genetics, accesat la 2.02.2023;

2. “Bronchitis | NHLBI, NIH.” Www.nhlbi.nih.gov, www.nhlbi.nih.gov/health/bronchitis, accesat la 2.02.2023;

3. “Bronchitis Symptoms and Treatments.” Www.nhsinform.scot, www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/lungs-and-airways/bronchitis#:~:text=Bronchitis%20is%20an%20infection%20of, accesat la 2.02.2023;

4. CDC. “Suffering from a Chest Cold?” Centers for Disease Control and Prevention, 14 Apr. 2021, www.cdc.gov/antibiotic-use/bronchitis.html, accesat la 2.02.2023;

5. “Chronic Bronchitis.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/chronicbronchitis.html#:~:text=Exposure%20to%20other%20inhaled%20irritants, accesat la 2.02.2023;

6. Cleveland Clinic. “Bronchitis Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/diseases/3993-bronchitis, accesat la 2.02.2023;

7. Mayo Clinic. “Bronchitis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 11 Apr. 2017, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchitis/symptoms-causes/syc-20355566, accesat la 2.02.2023.