Boehly, Walter și Wyss, cine sunt noii proprietari ai clubului Chelsea?

Doi oameni de afaceri americani, deja foarte implicați în sportul profesionist din Statele Unite, și un miliardar elvețian sunt noii proprietari ai clubului engle Chelsea.

Todd Boehly

În vârstă de 48 de ani, Boehly este figura principală a grupului care va cumpăra clubul londonez de la oligarhul rus Roman Abramovici pentru aproape cinci miliarde de euro. Omul de afaceri, care a absolvit London School of Economics, a lucrat mai întâi pentru mai multe bănci americane importante, inclusiv Citibank, înainte de a se alătura Guggenheim Partners, un gigant al serviciilor financiare, în 2001 și apoi de a deveni președinte.

În 2015, acest tată a trei copii a părăsit Guggenheim Partners pentru a crea Eldridge Industries, prezent în domeniul bancar, asigurări, imobiliare, tehnologie, media, sport și chiar catering. Portofoliul său de active include revista muzicală americană Billboard, catalogul de cântece și drepturile muzicale ale lui Bruce Springsteen și Cirque du Soleil.

Boehly nu este la prima lui investiție în sportul profesionist. În 2013, a cumpărat franciza de baseball Los Angeles Dodgers de la Frank McCourt, actualul proprietar al Olympique de Marseille, alături de alți investitori printre care Mark Walter, prezent și el în oferta de preluare pentru Chelsea, și fosta legendă a baschetului NBA Magic Johnson.

De atunci, a devenit acționar al celebrei echipe de baschet Los Angeles Lakers, precum și al echipei de baschet profesionist feminin LA Sparks.

Averea sa personală este estimată conform revistei Forbes la 4,5 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe locul 637 în clasamentul mondial al celor mai mari averi stabilit în 2022 de revista americană. Boehly, care în adolescență era implicat în lupte, un sport foarte popular în liceele americane, încercase deja să cumpere Chelsea în 2019. Își împarte viața între Los Angeles și Connecticut, iar din 2021 este președintele interimar al Association of Hollywood Foreign Press Association, care acordă Globurile de Aur în fiecare an.

Citeste si:  Trofeul cu numărul 6 pentru Ana Bogdan

Mark Walter

În 2012, Mark Walter, în vârstă de 61 de ani, a fost principalul arhitect al preluării Los Angeles Dodgers pentru peste două miliarde de dolari. Născut în Iowa, acest avocat calificat este marele șef al Guggenheim Partners, pe care l-a co-fondat în anii 1990. Acest fond de investiții, prezent în servicii financiare, asigurări sau chiar consultanță, își estimează activele la 325 de miliarde de dolari.

Compania este legată de celebra familie Guggenheim, întruchipare a visului american care și-a făcut avere în industria minieră și apoi în domeniul bancar și care și-a dat numele mai multor muzee, inclusiv celui din New York proiectat de arhitectul Frank Lloyd Wright. Walter, căsătorit și tatăl unui copil, este potrivit presei americane foarte implicat în apărarea mediului.

Averea sa personală este estimată conform revistei Forbes la 3,9 miliarde de dolari, a 665-a avere din lume conform clasamentului stabilit în 2022 de revista americană.

Hansjörg Wyss

Spre deosebire de cei doi parteneri principali ai săi, Wyss, în vârstă de 86 de ani, nu este încă prezent în sportul profesionist. Acest miliardar foarte discret este cel mai bogat dintre cei trei investitori cu o avere estimată de Forbes la 5 miliarde de dolari, sinonim cu locul 552 în clasamentul mondial stabilit de revista americană.

Absolvent la Harvard, Wyss a început în industria textilă, apoi a lucrat în sectoarele auto (Chrysler) și aeronautică, înainte de a crea filiala americană a Synthes, grup elvețian specializat în echipamente medicale (proteze, implanturi) care îi va prelua controlul, înainte de a-l vinde în 2012 gigantului american Johnson & Johnson pentru 20 de miliarde de dolari.

Cu sediul în Statele Unite, Wyss este considerat de ziarul Blick „cel mai influent elvețian din lume”. La fel ca asociații săi, legăturile lui cu fotbalul sunt limitate, sportul preferat fiind schiul alpin.

 

1 trackback / pingback

  1. Vânzarea clubului Chelsea către Todd Boehly şi consorţiul său a fost finalizată

Comentariile sunt închise.