5 lucruri de știut despre Leylah Fernandez, semifinalista de la US Open

leylah fernandez

La 19 ani, a 73-a jucătoare din lume se arată ca senzația de la New York. Ea o va provoca pe Aryna Sabalenka (numărul 2 mondial) pentru un loc în finală.

O poveste inspirată de Williams, Tyson, Messi, Mayweather

Tatăl Jorge Fernandez a fost inspirat de Richard Williams, tatăl lui Venus și al Serenei Williams, pentru a-și îndruma fiicele Leylah (19 ani, numărul 73 din lume) și Bianca (17 ani, numărul 1040 WTA) la tenis. Despre Leylah, cea mai în vârstă, stângace, cu o înălțime mică (1,68 m), el a explicat odată pentru La Presse:”I-am arătat cei mai buni campioni din lume care nu sunt mai mari decât ea. Am început cu Mike Tyson. Era o greutate, dar era mic. Messi este foarte mic, dar este un monstru la nivel internațional. I-am arătat și Floyd Mayweathyer”.

Născută la Montreal, Leylah Fernandez vorbește fluent engleza, franceza și spaniola, rodul moștenirii familiei sale. Tatăl său este ecuadorian, mama sa canadiană de origine filipineză.

Un susținător pe nume Magic Johnson

Performanțele repetate ale tinerei canadiene, care încântă Flushing-Meadows: Naomi Osaka eliminată în turul trei, apoi Angelique Kerber în optimi, în fața Elinei Svitolina câștigă cu 6-3, 3-6, 7-6 (5) în sferturile de finală. Succese și o atitudine care l-au cucerit în special pe Magic Johnson, legendarul baschetbalis al celor de la Los Angeles Lakers și Dream Team care a postat pe Twitter după victoria cu Noami Osaka:„Dacă nu l-ai văzut pe cel mai interesant jucător de la US Open, Leylah Fernandez, 19 ani, chiar îți lipsește ceva. Și-a bătut adversara de pe locul 3 și este în flăcări. Captivează întreaga lume.»

Citeste si:  Cinci zile de carantină în statul Victoria, Australian Open cu ușa închisă

Se cimentează istoria tenisului canadian

Leylah Fernandez este a treia canadiancă care a ajuns în semifinale la Flushing Meadows, după Carling Bassett-Seguso în 1984 și Bianca Andreescu (câștigătoare în 2019). Ea este, de asemenea, cea mai tânără semifinalistă de la US Open de la Maria Sharapova, în vârstă de 18 ani, în 2005.

Urmează Top 50

Urcă repede treptele faimei. Câștigătoare a Roland Garros la junioare, precum Simona Halep, Elina Svitolina sau Cori Gauff, în 2019, Leylah Fernandez și-a deschis clasamentul la seniori la Monterrey, în martie anul trecut, după o primă finală WTA la Acapulco în 2020. Aflată în prezent pe locul 73 în lume, ea va intra în Top 50 pentru prima dată lunea viitoare.

Motto-ul său:„Am încredere în jocul meu”

În meciul cu Elina Svitolina, Leylah Fernandez, care a trecut prin toate emoțiile, a spus: „Mă gândeam doar să am încredere în mine, să am încredere în jocul meu. După fiecare punct, mi-am spus mereu: ai încredere în jocul tău, du-te să preiei loviturile, vezi pe unde merge mingea”.

42 de puncte câștigătoare, 19 puncte din cele 24 câștigate la fileu i-au permis să obțină a treia victorie împotriva unei jucătoare din Top 10 (după cea obținută împotriva Belindei Bencic în februarie 2020 în Fed Cup și victoriile de la New York împotriva lui Naomi Osaka și Elina Svitolina). Bielorusa Aryna Sabalenka (numărul 2 mondial) o așteaptă în semifinale.