Wimbledon ridică interdicția jucătorilor ruși și belarusi

wimbledon

Wimbledon a ridicat interdicția pentru jucătorii ruși și belaruși și le va permite să concureze în Grand Slam pe iarbă anul acesta ca sportivi „neutri”, într-o scădere a poziției pe care a luat-o după invadarea Ucrainei de către Moscova în 2022.

Jucătorilor li se va interzice să-și exprime sprijinul pentru invazie și nu trebuie să primească finanțare din partea statelor ruse sau belaruse, au declarat organizatorii turneului All England Lawn Tennis Club (AELTC) într-un comunicat vineri.

„Continuăm să condamnăm în totalitate invazia ilegală a Rusiei și sprijinul nostru din toată inima rămâne cu poporul Ucrainei”, a spus președintele AELTC, Ian Hewitt.

Citeste si:  Marcelo Brozovic este indisponibil pentru o lună

„A fost o decizie incredibil de dificilă, care nu a fost luată cu ușurință sau fără o mare atenție pentru cei care vor fi afectați.

„Considerăm că, luând în considerare toți factorii, acestea sunt cele mai potrivite aranjamente pentru Campionatele din acest an.”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că decizia celor de la Wimbledon este „imorală” și a cerut Marii Britanii să refuze vizele jucătorilor ruși și belarusi.

„Rusia și-a încetat agresiunea sau atrocitățile? Nu, doar că Wimbledon a decis să găzduiască doi complici la crimă”, a scris Kuleba pe Twitter.