Trei lucruri de știut despre Billie Jean King Cup, noua Fed Cup

Această competiție, gândită de Federația Internațională de Tenis (ITF) pentru a înlocui Fed Cup, are loc în perioada 1-6 noiembrie.

La începutul lunii noiembrie începe Cupa Billie Jean King, care înlocuiește Fed Cup. Cum se va întâmpla? Ce noutăți sunt? Iată trei lucruri de știut înainte de începerea acestui nou format de competiție.

  1. O nouă competiție, într-adevăr?

Nu vă lăsați păcăliți de nume, Cupa Billie Jean King nu este o competiție complet nouă.Aceasta este cea mai recentă schimbare a Fed Cup, prestigiosul turneu mondial pe echipe feminin al cărui echivalent masculin este Cupa Davis.Schimbarea a fost făcută anul trecut, dar ediția din 2020 a fost anulată din cauza situației sanitare globale.

Cupa a fost numită în onoarea lui Billie Jean King, una dintre cele mai mari jucătoare a tuturor timpurilor.

În special, a câștigat 39 de titluri de Grand Slam (douăsprezece la simplu, șaisprezece la dublu feminin și unsprezece la dublu mixt).

  1. Un format diferit

Turneul nu se va mai desfășura pe mai multe weekend-uri în locații diferite. În schimb, va avea loc în același oraș, Praga, într-un interval de timp mai scurt, în perioada 1-6 noiembrie. Deoarece acesta este un turneu internațional pe echipe, șaisprezece națiuni concurează mai întâi în cel mai bun dintre cele cinci meciuri (patru simplu și unul dublu) pentru a câștiga dreptul de a juca în finală. Cele opt calificate se alătură celor două țări finaliste ale ediției precedente, națiunea gazdă și o echipă invitată. Etapele finale reunesc așadar douăsprezece echipe, împărțite în patru grupe de câte trei.

Citeste si:  Roger Federer, înainte de turneul de la Geneva: "Revin de departe"

Grupa A: Franța, Rusia, Ungaria.

Grupa B: Australia, Belarus, Belgia.

Grupa C: Statele Unite, Spania, Slovacia.

Grupa D: Republica Cehă, Germania, Elveția.

În fiecare grupă, cele trei echipe se vor înfrunta pe rând, de luni până miercuri. Cea mai bună națiune din fiecare grupă va trece în semifinale joi și vineri, în care câștigătoarea Grupei A se va confrunta cu cea din Grupa C și câștigătoarea Grupei B cu cea din Grupa D.

Finala va avea loc pe 6 noiembrie. Toate partidele fazei finale se desfășoară având două meciuri de simplu și un meci de dublu, rezultatul căruia se stabilește la cel mai bun din trei seturi.

           3  Rezultatul turneului este incert

Australia, care s-a confruntat în finală cu Franța, va fi lipsită de numărul unu mondial, Ashleigh Barty, fără a fi explicată absența acesteia. Australianca, care se retrasese deja din turneul de la Indian Wells, și-a anunțat oboseala fizică și psihică după eliminarea timpurie din turul al treilea al US Open.

Statele Unite, Rusia, Belarus și Cehia, cu Barbora Krejcikova sunt candidații credibili la titlu.