Tramadolul a fost interzis oficial în competiție din 2024

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a anunțat interzicerea tramadolului în competiție. Contrar a ceea ce s-a menționat inițial, interdicția va intra în vigoare din sezonul 2024 și nu din 2023, anunță lequipe.fr.

Comitetul executiv al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) a decis să interzică oficial tramadolul, un puternic analgezic, în competiții, de la 1 ianuarie 2024. Acest opiaceu sintetic a fost până acum pus sub supraveghere, dar nu a fost inclus în Substanțe interzise de WADA.

Doar Uniunea Internațională de Ciclism (UCI) a precedat recomandările AMA prin interzicerea consumului de tramadol în timpul competițiilor din 2019. Acest lucru i-a adus, în special, columbianului Nairo Quintana o descalificare de la Turul Franței din 2022. Din 2024, același scenariu dacă ar avea loc ar duce, de asemenea, la o suspendare pentru o încălcare a regulilor anti-doping.

Citeste si:  S-au aflat adversarele româncelor la Grand Slam-ul de la Roland Garros

Pentru a justifica această enumerare, AMA a evidențiat studii care arată capacitatea acestui analgezic de a îmbunătăți performanța fizică, despre care s-a discutat până acum. Ea a amintit, de asemenea, de dependența puternică pe care o poate provoca substanța.

La sfârșitul unui consiliu executiv desfășurat în Australia, acesta și-a anunțat și înregistrarea interzicerii în 2024 și nu în 2023 pentru a „permite sportivilor și anturajului lor să pună în aplicare această interdicție”.