Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc fără spectatori străini, a anunţat presa japoneză

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc fără spectatori străini, din cauza temerilor legate de pandemia de Covid-19, a afirmat marţi presa japoneză, citând responsabili sub acoperirea anonimatului, transmite AFP.

„S-a stabilit că o decizie referitoare la spectatorii veniţi din străinătate va fi luată la sfârşitul lunii martie”, a declarat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru AFP.

Potrivit agenţiei Kyodo, guvernul de la Tokyo ar fi decis că „nu este posibil” să le permită suporterilor care locuiesc în afara Japoniei să asiste la JO, din cauza „preocupărilor publicului japonez referitoare la coronavirus” şi a „variantelor mai contagioase detectate în numeroase ţări”.

Potrivit ziarului Asahi Shimbun, CIO a cerut Japoniei să facă unele excepţii pentru invitaţii străini legaţi de sponsorii competiţiei, iar guvernul examinează această solicitare.

Securitatea va fi „prioritatea absolută” a Jocurilor, au afirmat organizatorii. Evenimentul, care trebuia să se desfăşoare anul trecut însă a fost amânat un an din cauza pandemiei, va avea loc între 23 iulie şi 8 august.

Circa 900.000 de bilete ar fi fost deja vândute în afara Japoniei.

Organizatorii urmează să se pronunţe în mod oficial în această lună, după o reuniune între guvernul japonez, municipalitatea din Tokyo, organizatorii Jocurilor, CIO şi Comitetul Internaţional Paralimpic, potrivit presei japoneze.

Conform unui sondaj dat publicităţii luni, majoritatea japonezilor se opun prezenţei publicului venit din străinătate la Jocurile de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus.

Citeste si:  Lopes declara forfait contra Ungariei

Sondajul, realizat de cotidianul Yomiuri, relevă că doar 18% dintre persoanele chestionate sunt de acord ca spectatorii străini să fie autorizaţi să intre în Japonia pentru JO, în timp ce 77% sunt împotrivă.

Comitetul de organizare Tokyo-2020 a anunţat săptămâna trecută că are în vedere adoptarea unei decizii în legătură cu prezenţa spectatorilor străini până la sfârşitul acestei luni, probabil înaintea debutului ştafetei naţionale a flăcării olimpice, pe 25 martie.

Presa niponă a anunţat la începutul acestei săptămâni că startul ştafetei flăcării olimpice se va da fără spectatori.

Sondajul comandat de Yomiuri evidenţiază, totodată, faptul că 45% dintre persoanele chestionate sunt în favoarea prezenţei spectatorilor, în general, la Jocurile Olimpice, în timp de 48% se opun.

Preşedinta Tokyo-2020, Seiko Hashimoto, a declarat săptămâna trecută că organizatorii doresc să ia cea mai bună decizie posibilă în privinţa prezenţei spectatorilor în tribune, subliniind că nu se doreşte o derulare a Jocurilor cu porţile închise.

”Tokyo 2020 va fi primul eveniment global care se va desfăşura în timpul pandemiei şi credem că trebuie să servească drept mostră de triumf contra virusului”, a spus Hashimoto.

Sondajul dat publicităţii luni a fost realizat telefonic între 5 şi 7 martie, iar 1.066 din cele 1.977 de persoane contactate au răspuns întrebărilor.
AGERPRES

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*