Beneficiile sportului asupra psihicului

Fiecare dintre noi privește sportul dintr-o anumită perspectivă. Unii îl privesc ca pe o metodă de slăbit, alții ca pe o metodă de a tonifia mușchii și a dobândi un fizic de invidiat. Sunt și unele persoane care văd în a face mișcare o modalitate de deconectare de la probleme, de alungare a gândurilor, iar această categorie cunoaște sau intuiește oarecum faptul că sportul are și alte beneficii decât cele pe care le au în vedere marea majoritate dintre noi. Așadar, în acest articol vom vorbi despre beneficiile mai puțin cunoscute ale mișcării și anume raportul dintre sport și psihicul uman.

Stresul și depresia

Între fizic și minte există o legătură foarte strânsă, astfel că influențele reciproce sunt foarte mari. Atunci când una se va simți bine se va simți și cealaltă și invers, când mintea sau corpul suferă, va suferi și cealaltă. Tuturor ni s-a întâmplat și ni se întâmplă ca atunci când suntem răciți sau ne este rău, să avem și o stare proastă de spirit, nu?

Ei bine, există studii care indică faptul că unul dintre inamicii publici numărul unu, depresia, dar acum ne vom referi doar la depresia ușoară, poate fi tratată cu ajutorul exercițiilor fizice, în aceeași măsură în care ar putea fi tratată cu medicamente, dar fără efecte adverse negative, ci din contră chiar.

Anxietatea

Societatea prezentului, pe lângă confort, tehnologie avansată și multe alte beneficii despre care am putea vorbi o zi întreagă și care de ce să nu recunoaștem, ne fac viața mai frumoasă, vine și cu o serie de neplăceri. Acestea sunt stresul și gândurile negative (născute din probleme, insuccese, lipsă de bani, singurătate și lista poate continua). Tuturor ni s-a întâmplat să ne aflăm în astfel de situații și putem da mărturie că nu mereu ne este ușor să ne confruntăm cu astfel de stări și gânduri ci din contră. Și în acest caz, sportul este un remediu la care nu mulți se gândesc, dar urmărind explicația care va urma, vom cădea de acord în unanimitate că într-adevăr, exercițiile fizice sunt o soluție. Așadar, pe lângă efortul și atenția în a evita problemele care să ne aducă stres, tensiune și gânduri negative, avem la îndemână și sportul, ca o metodă prin care ne putem calma și limpezi.

Deci, care este modul în care mișcarea ne scoate din aceste stări? Ei bine, aceasta combate tensiunea și stresul prin stimularea energiei fizice și mentale, îmbunătățind starea de bine. La aceasta se adaugă și eliberarea de endorfine, care vor aduce în organism același lucru.

ADHD (Tulburarea de deficit de atentie și hiperactivitate)

Pentru faptul că sportul îmbunătățește concentrarea, motivația, starea de spirit și memoria, acesta este o armă foarte utilă împotriva acestei tulburări. Iată deci, în acest caz, valențe aproape necunoscute ale beneficiilor sportului.

Există studii, chiar, care au demonstrat că numai o ședință de sport poate produce îmbunătățiri imediate ale simptomelor ADHD.

Sportul crește stima de sine

Mulți dintre noi sunt nemulțumiți de modul în care arată și chair dacă o parte se acceptă așa, totuși și-ar dori sa poată îmbunătăți măcar puțin aspectul fizic. De ce? Acesta este un barometru atât al atenției și admirației pe care o primești din exterior, dar și de la sine.

Sportul este prin excelență metoda prin care putem atinge acest deziderat, prin care putem face ca visul nostru să devină realitate (bineînțeles, a nu se omite importanța unei diete și a unei alimentații corespunzătoare. Aici sfatul sau îndrumarea nutriționistului este litera de lege). Fixând-ne un obiectiv, identificând exercițiile fizice care ne pot duce acolo unde vrem și înarmându-ne cu determinare (multă) și seriozitate, cu siguranță că ne vom apropia de obiectivul nostru, dacă nu îl vom atinge, chiar.

Citeste si:  Jordan Ayew a semnat cu Swansea

Pe măsură ce parcurgi acest drum al îngrășării sau al slăbirii, al creșterii masei musculare sau al definirii mușchilor, va crește stima de sine. De ce? Este simplu. Vei începe să te apreciezi și să te admiri pentru ceea ce reușești să faci, vei începe să fii mândru de tine că reușești să fii serios și indiferent de oboseală sau probleme lucrezi la visul tău. Apoi, vei începe să fii mândru și de modul în care începi să arăți, iar această radiere a ta se va emana prin fiecare por. Care este sentimentul final? Starea de bine, starea de mulțumire și stima de sine.

Ce exerciții putem face?

Ei bine, in primul rând te poți gândi la ceea ce vrei să obții, tonifiere, slăbire sau pur și simplu vrei să faci mișcare. În funcție de asta vei alege și tipul de exercițiu sau exerciții care te pot ajuta în direcția în care vrei să mergi.

Poți de exemplu să faci plimbări zilnice. Da, ai auzit bine. Plimbările sunt și ele un gen de mișcare care vin la pachet cu avantaje multiple. Dacă făceai deja asta, felicitări. Apoi, poți face sală, ori să foloseși o bicicletă fitness, ori poți ridica greutăți acasă. Poți de asemenea să mergi cu bicicleta, fie pe trasee plane, fie pe unele accidentate, de munte. Alt tip de mișcare este reprezentat de alergat.

În fine, o categorie aparte de mișcare este cea pe care o poți face acasă. Banda de alergat, stepperul, bicicleta statică sau eliptică sunt numai câteva modele de aparate numai bune pentru a-ți întreține fizicul și psihicul. Cu ajutorul unei benzi de alergat, spre exemplu, poți face sport în confortul propriei case și aceasta activitate iti va aduce, cu siguranță, o serie de beneficii în viața ta. Pe lângă cele fizice, lucrând anumite categorii de mușchi, și ajutându-te să pierzi în greutate, va fi și ea o armă cu care îți poți lucra starea mentală în sensul în care am vorbit mai sus, ajutând în combaterea stresului sau afecțiunilor amintite dar contribuind și la starea de bine și la stima de sine.

Așadar, dacă foloseai o ieșire de seară când aerul este puțin rece, pentru a face putină mișcare și a te deconecta, știai tu ceva. Într-adevăr, sportul ajută mult în astfel se situații.

Deci, posibilitatea de a ne echilibra, de cele mai multe ori ne aparține și ține de noi dacă știm ce trebuie să facem și apoi, dacă avem determinarea suficientă să o facem. Parcurgerea acestui articol ți-a adus informații prețioase pe care nu ezita să le folosești pentru că în mod sigur vei avea nevoie. Noi toți avem. Așadar, succes în a fi o persoana echilibrata, fizic și psihic. Fie că ieși afară și faci mișcare constant, fie că intri zilnic într-o sală de sport, fie că în confortul și siguranța propriei locuințe folosești o bandă de alergat, nu te lăsa, fii consecvent. Dacă încă nu o faci, sper că acest articol te-a convins să pășești pe acest drum.