Informații interesante și mai puțin știute despre istoria fotbalului

Fotbalul, recunoscut ca sportul rege, este recunoscut, practicat și răspândit la nivel global. La începutul secolului XXI, FIFA menționa că erau aproximativ 250 de milioane de jucători de fotbal și peste 1.3 miliarde de oameni interesați de acest sport.

Știm cu toții cum este practicat acest sport. 11 jucători împărțiți în două echipe aleargă după o minge, având ca scop să o bage în poarta adversarului. Pot folosi orice parte a corupului cu excepția prațelor și a mâinilor.

Doar portarul are dreptul să pună mâna pe minge numai în zona careului. Evident, câștigă echipa care a înscris mai multe goluri. Există și o serie de alte reguli pe care jucătorii ar trebui să le respecte pentru buna desfășurare a meciului.

Însă fotbalul nu a fost mereu practicat așa cum îl știm în zilele noastre. Există o istorie interesantă și cu unele informații mai puțin știute despre fotbal. Se spune că fotbalul modern își are originea în Marea Britanie, din secolul al XIX-lea. Încă din vremurile medievale, oamenii practicau fotbalul conform obiceiurilor locale și cu un minim de reguli.

Însă industrializare și urbanizarea au dus la scăderea cantității de timp liber pentru clasa muncitoare, un fenomen distructiv pentru fotbal. Cu toate acestea, fotbalul a fost preluat ca joc de iarnă, un anotimp în care oamenii aveau mai mult timp liber.

Încă din 1843 a fost făcută o încercare de standardizare și codificare a regulilor de joc. Universitatea din Cambridge a stabilit un pachet de reguli care au fost preluate de majoritatea școlilor, iar cei ce practicau fotbalului au dus aceste reguli mai departe și au ajuns să formeze cluburi de. În 1863, o serie de întâlniri care au implicat cluburi din Londra metropolitană și din împrejurimi au produs regulile tipărite ale fotbalului, care interziceau atingerea mincii cu mâinile. Din 1870, FA interzicea manipularea mingii cu mâinile, cu excepția portarului.

Citeste si:  Novak Djokovic a plecat doar cu pantaloni scurți și șosete, după ce a împărțit suveniruri în Adelaide

Putem spune că acesta este fotbalul retro, care a stat la baza fotbalului modern practicat în prezent. Așa cum și magic 81 este un joc slots retro, dar practicat după regulile moderne.

Însă oare când a fost practicat primul meci de fotbal din toate timpurile? Există o istorie timpurie a fotbalului care datează de acum 3000 de ani. Se spune că primul joc cu mingea care implica și lovirea cu piciorul a avut loc în China în secolele al III-lea și al II-lea, î.Hr, sub numele de CUJU. Cuju era jucat cu o minge rotundă (piele îmblănită cusută și umplută la interior cu pene) pe o suprafață pătrată.

O formă modificată a acestui joc s-a răspândit mai târziu în Japonia și a fost sub numele de kemari. Apoi jocul s-a răspândit în Australia, fiind practicat de aborigeni. Mingea era făcută din frunze sau rădăcini învelite. Regulile sunt în mare parte necunoscute, dar la fel ca în multe alte versiuni timpurii ale jocului, păstrarea mingii în aer a fost probabil o caracteristică principală.

O altă variantă a sportului cu mingea fusese cunoscută în Grecia Antică. Mingea era făcută din bucăție de piele umplute cu păr. În acele vremuri, acest joc nu era așa de popular și drept dovadă acesta nu era inclus la Jocurile Panhelenice. Nici în Roma antică, jocurile cu mingea nu erau incluse în divertismentul de pe marile arene / amfiteatre.

Se spune că fotbalul a ajuns în Marea Britanie în urma unor exerciții militare, iar de aici a început dezvoltarea fotbalului modern. Primele informații care atestă mingia umplută cu aer datează din secolul al VII-lea.

Fotbalul va rămâne sportul rege și în continuare va atrage milioane de fani pe stadioane. Însă acum știți că fotbalul are o istorie mult mai lungă.