Halterele şi-ar putea pierde statutul de sport olimpic, avertizează CIO

Thomas Bach, President of the International Olympic Committee (IOC) adresses a news conference after a meeting of IOC's executive board, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Lausanne, Switzerland June 10, 2020. IOC/Greg Martin/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.

Halterele şi-ar putea pierde statutul de sport olimpic, „în funcţie de evoluţiile viitoare” ale anchetei în ceea ce priveşte corupţia din cadrul Federaţiei internaţionale (IWF), a anunţat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citat de Reuters.

Un raport independent publicat săptămâna trecută a evidenţiat zeci de ani de corupţie şi fraudă sub conducerea fostului preşedinte al IWF, ungurul Tamas Ajan, care este acuzat că ar fi acoperit cazuri pozitive de dopaj şi ar fi retras milioane de euro în numerar din costurile Federaţiei internaţionale de haltere.

„Suntem profund îngrijoraţi şi şocaţi de acest raport şi de amploarea activităţilor descrise în domeniul antidoping şi guvernare”, a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach, în cursul unei conferinţe de presă online.

„Am precizat foarte clar că, pe baza rezultatelor şi concluziilor Comisiei de Supraveghere a IWF ne vom rezerva dreptul de a lua măsuri de anvergură, inclusiv – dar fără a se limita la asta – de a examina problema halterelor în programul Jocurilor Olimpice”, a adăugat conducătorul mişcării olimpice.

Citeste si:  Naomi, Serena și Johanna sunt adversarele româncelor la Roland Garros

Ancheta, realizată de avocatul canadian Richard McLaren, autorpul raortului care a expus, în 2016, un sistem de dopaj instituţionalizat în Rusia, vine în urma acuzaţiilor de corupţie şi dopaj lansate într-un documentar al postului german de televiziune ARD, difuzat la începutul lunii ianuarie.

În urma acelor dezvăluiri, Tamas Ajan (81 ani), care a condus timp de două decenii Federaţia internaţională de haltere, s-a retras provizoriu, iar apoi şi-a prezentat demisia, la jumătatea lunii aprilie.

Thomas Bach a adăugat, totodată, că CIO nu va acorda nicio acreditare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor, niciunul oficial IWF implicat în ancheta în curs.
AGERPRES

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*