Fotbalul si cum a reusit acest sport de echipa sa schimbe lumea

Este numit „sportul rege” si este jucat pe tot mapamondul, atat in tarile africane unde temperaturile depasesc adeseori 40 de grade Celsius, cat si in tarile unde gheata pune stapanire pe tot ceea ce este in natura. Fotbalul este un sport care de mai bine de 100 de ani scrie istorie, trezeste pasiuni si atrage sume impresionante de bani. Merita, asadar, sa i se acorde putina atentie iar cei de la stirisportive.ro au facut o mica analiza asupra modului in care acest sport de echipa a ajuns atat de important.

De ce este fotbalul atat de iubit?

Pentru a intelege, trebuie sa mergem mult in istorie, pana la inceputurile jocului cu balonul. Conform celor de la stirisportive.ro se pare ca primele atestari istorice ale acestui sport dateaza din urma cu 2000 de ani, atunci cand se juca cu alte reguli si starnea alte pasiuni. Se pare ca primii oameni care au jucat fotbal au fost chinezii, in anul 200 inainte e Hristos. Pe atunci se numea Tsuh – Kuk si presupunea joaca cu o minge umpluta cu iarba sau calti.

Forma din prezent a sportului este mult mai recenta, mai exact din secolul XIX, atunci cand englezii il jucau, fara a avea un set precis de reguli. Din 1863 insa, cateva asociatii de fotbal din Anglia s-au intalnit si au stabilit un set de reguli comune. Aceste asociatii s-au reunit sub denumire de Asociatia Engleza de Fotbal si exista si astazi.

De la englezi lucrurile au evoluat rapid, fotbalul atragand atentia intregii lumi, insa mai ales Europei. Astazi exista campionate extrem de puternice si meciurile de fotbal reusesc sa atraga investitii de miliarde. Motivele pentru care se intampla asta sunt, conform specialistilor, urmatoarele:

  • Alimenteaza setea de conflict pe care fiecare om o are in sange. Oamenii sunt fiinte competitive, competitia fiind cea care ne-a ajutat sa evoluam de-a lungul timpului. Fotbalul alimenteaza setea de competitie, pastrand totusi calmul si siguranta societatii moderne.
  • Este spectaculos. Cu siguranta, fotbalul este un joc spectaculos, care deseneaza in fiecare meci un moment memorabil.
  • Poate fi jucat in orice conditii, fara investitii mari. Fotbalul este jucat in spatele blocului, pe terenuri de iarba, pe terenuri sintetice, pe beton, pe nisip sau in sala. Practic, poate sa fie jucat oriunde, atata vreme cat jucatorii au obiectul de baza: mingea.
  • Este complex si in acelasi timp usor de inteles. Nu este un joc tocmai simplu, insa cu toate astea este usor de inteles. Fotbalul se adreseaza maselor iar acest lucru are un rol important in succesul sportului.
  • Este imprevizibil. Nu de putine ori, echipe mici, fara o istorie si fara jucatori foarte titrati, reusesc sa invinga echipe mari in care s-au investit milioane. Este un farmec al fotbalului pe care oricine il apreciaza.
Citeste si:  Egipteanul Elneny a semnat pentru Arsenal

Cum a schimbat fotbalul lumea?

Atragand atentia oamenilor de la razboaie si facandu-i sa se lupte intr-un mod pasnic. Desi pe stadioane exista injuraturi, tipete si urale, totul se face intr-un mod cat mai pasnic. Cu siguranta, fotbalul a contribuit destul de mult la pacea din intreaga lume.

Cum evolueaza fotbalul?

Sportul rege este intr-o metamorfoza continua. Evolutia sa se bazeaza pe bani, in cea mai mare parte, in conditiile in care exista jucatori care costa cateva sute de milioane de euro. Totusi, evolutia bazata pe bani nu este tocmai rea, in conditiile in care atrage din ce in ce mai multi care doresc sa joace fotbal.

Desi se crede ca s-a atins un oarecare apogeu in ceea ce priveste gradul de profesionalism al fotbalului, evolutia se vede in toate paturile sociale. Pe masura ce trece timpul, oamenii sunt din ce in ce mai pasionati de fotbal si chiar si jocurile de copii si amatori au inceput sa fie jucate pe terenuri din ce in ce mai bine puse la punct.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*