FIFA face apel la încetarea focului în Ucraina pe durata Cupei Mondiale 2022

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a făcut apel marţi la o încetare a focului timp de o lună în Ucraina, pe durata Cupei Mondiale de fotbal 2022 (20 noiembrie-18 decembrie), asigurând că sportul poate juca un rol unificator, informează AFP.

„Apelul meu către voi toţi este de a reflecta la o încetare temporară a focului de o lună, pe durata Cupei Mondiale”, a declarat Infantino cu ocazia unui dineu al responsabililor G20 reuniţi pe insula indoneziană Bali.

Vladimir Putin este marele absent al acestei reuniuni la care participă conducătorii marilor economii de pe plantă, la care Rusia este reprezentată de şeful diplomaţiei sale, Serghei Lavrov.

În lipsa unui armistiţiu, preşedintele FIFA, care a fost decorat de liderul de la Kremlin după Cupa Mondială 2018, a vorbit despre posibilitatea „coridoarelor umanitare sau tot ce ar putea conduce la reluarea dialogului”.

Citeste si:  Evra s-a despartit de Marsillia

El a lăudat rolul unificator al fotbalului, amintind că Rusia a organizat Cupa Mondială din 2018 şi că Ucraina este candidată pentru a găzdui competiţia în 2030, alături de Spania şi Portugalia.

„Nu suntem atât de naivi încât să credem că fotbalul poate rezolva problemele lumii”, a recunoscut el. Dar Cupa Mondială oferă o platformă unică, cu o audienţă estimată la cinci miliarde de telespectatori, oferind „o oportunitate de a face tot posibilul pentru a pune capăt oricărui conflict”, a argumentat Infantino.

În pregătirea turneului care va debuta pe 20 noiembrie, Qatarul s-a confruntat cu critici pe scară largă cu privire la tratamentul acordat lucrătorilor migranţi, femeilor şi comunităţii LGBTQ+.

Organizatorii Cupei Mondiale au ripostat insistând pe faptul că „nicio ţară nu este perfectă”.
AGERPRES