Cum a depășit Maja Chwalinska depresia pentru a-și face debutul la Wimbledon

După calificarea la primul ei Wimbledon, poloneza Maja Chwalinska vorbește despre lupta ei cu depresia, despre cum s-a vindecat și de ce au inspirat-o Iga Swiatek și Naomi Osaka.

La o săptămână după ce a pierdut în primul tur al calificărilor la Wimbledon din 2021, poloneza a anunțat că va lua o pauză nedeterminată din tenis. Ea se lupta cu depresia de doi ani și a scris: „Am ajuns în punctul în care nu mai sunt în stare să mă antrenez”.

După douăsprezece luni, tânăra de 20 de ani radiază de bucurie după ce a bătut-o pe CoCo Vandeweghe pentru a se califica la primul ei tablou principal de Grand Slam. Pauza ei a durat patru luni, iar anul acesta a întocmit până acum un record de 32-9 pentru a ajunge la clasamentul actual al carierei, numărul 172.

„Mă simt fără cuvinte”, spune ea. „Anul acesta a fost un obiectiv chiar să mă calific în calificări, așa că este uimitor cum au ieșit lucrurile.”

Ca junioare, Chwalinska a urcat treptat în tandem cu buna ei prietenă Iga Swiatek. Perechea a fost la Junior Billie Jean King Cup și vicecampionii la dublu fete de la Australian Open 2017 împreună. Ele și-au făcut debutul profesionist la același turneu, la Zawada în 2015, iar ambele au câștigat primele meciuri ITF la Torun, anul următor.

Chwalinska și Swiatek erau yin și yang în ceea ce privește stilurile lor. Swiatek avea să fie numită „noua Agnieszka Radwanska” atunci când a intrat în turneul principal, iar Chwalinska era ușor construită să ridicase ștafeta în ceea ce privește loviturile magice. În 2018, au apărut videoclipuri din evenimentele ITF World Tour cu Chwalinska, care desfășura tweeners, dropshot-uri și loburi pentru a-i depăși pe adversari – finețe care a fost, de asemenea, demonstrată în cea mai mare victorie din cariera ei în fața lui Vandeweghe.

Chwalinska îl merită pe primul ei antrenor pentru că a încurajat-o să-și folosească creativitatea pe teren, dar spune, de asemenea, că atingerea ei care pare fără efort este rezultatul muncii grele: „Poate că o am în mâini, dar exersam dropshot-uri și toate celelalte lucruri de 12 ani.”

„În 2019 am început să mă simt prost”, își amintește ea.„Mai întâi pe teren, dar după aceea am început să mă simt rău și în afara terenului, iar asta m-a dus la depresie. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a devenit dintr-o dată o sursă de suferință. Am asociat tenisul cu presiunea, stresul și plânsul.

Citeste si:  Decizia de la Wimbledon de a interzice jucători din cauza războiului din Ucraina, susținută de federațiile nordice

„Am avut de-a face cu asta până la Wimbledon de anul trecut, când am decis să iau o pauză. Nu știam că voi reveni, să fiu sincer, pentru că lucrurile nu erau în regulă. Erau gânduri întunecate. A fost greu de egalat.

Ieșind din casă nu aveam nicio dorință de nimic.”

Chwalinska și-a părăsit apartamentul și s-a întors să stea cu părinții ei; acolo, înconjurată de vechi prieteni și lucrând cu un specialist, a început să se vindece. Ea spune că actul de a anunța prin ce a trecut a fost în sine crucial, în loc să-și țină secrete sentimentele, Chwalinska și-a dat seama câți oameni o susțin încă, chiar și atunci când ea se îndepărtase de cariera ei.

„Chiar și atunci când am făcut pauză, știam că pot conta pe oamenii din jurul meu care mă susțin”, spune ea. „M-au susținut foarte mult și nu au pus nicio presiune asupra mea. Au vrut doar să fiu fericită. Nici măcar nu am mai vorbit despre tenis”.

„În primul rând, nu sunt atât de strictă cu mine”, spune ea. „Nu mă pedepsesc. Încerc să-mi controlez monologul. Înainte, când loveam un forehand prost, îmi spuneam: „Sunt, chiar nasol”. Lucruri ușor de spus, dar când le repeți, devine cu adevărat copleșitor. Fac exerciții de respirație și încerc să-mi controlez gândurile sau pur și simplu le dau drumul.”

„După ce am anunțat că am avut de-a face cu depresia și apoi, când m-am întors, o mulțime de jucători m-au întrebat ce ar trebui să facă”, spune ea. „Pentru că și ei se luptau. A fost puțin ciudat la început, pentru că nici măcar nu știam amploarea problemei, să fiu sinceră”.

„De aceea este foarte important să vorbesc despre asta. Simt că este din ce în ce mai bine. Evident că este mult de lucru, dar simt că merg în direcția corectă.”

Interviu preluat de la WTA.