Companii de succes: Istoria Ford

Povestea gigantului american Ford Motor Company este legată de numele fondatorului acesteia, Henry Ford, în prima jumătate a secolului 20. Familia Ford se află în conducerea acestei companii încă de la întemeierea din anul 1903, fiind una dintre puținele supraviețuitoare ale marii crize economice din perioada interbelică. În prezent, Ford se clasează pe locul 5 în lume la producția de automobile, și pe locul secund în Statele Unite ale Americii.

Ce modele produce în prezent

După mai bine de 100 de ani de istorie, Ford rămâne în topul marilor constructori de mașini la nivel mondial. În țara noastră, compania comercializează autoturisme, vehicule comerciale și pick-up-uri, mașini de familie, mașini de oraș, mașini de performanță și SUV-uri, propulsate de motoare pe benzină, pe motorină, hibride și full electrice. Unul dintre segmentele de piață dominat de Ford datorită fiabilității și raportului preț-calitate este cel de vehicule comerciale. Modelul nou Ford Tourneo Connect este varianta cu pasageri a modelului de carieră Ford Transit și a ajuns deja la a patra generație.

Cine a fost Henry Ford

Pasiunea pentru mecanică a lui Henry Ford, fiul lui William și al lui Mary din Springwells Township (Wayne County, Michigan, SUA) avea să-l transforme într-unul dintre cei mai mari industriași din lume. Spre deosebire de alți copii, care preferau să se joace, încă de la vârsta de 12 ani Henry își petrecea tot timpul în atelierul de mecanică pe care singur îl amenajase pe proprietatea familiei. Trei ani mai târziu, în 1878, a construit primul motor cu aburi, iar în anul următor a plecat la Detroit pentru a se angaja ca ucenic mașinist la Edison Illuminating Company. În 1896 a lansat deja Quadricycle, primul vehicul auto-propulsat, invenție proprie. Acesta a fost primul motor Ford din istorie. Pentru următorul proiect a montat un motor pe un cadru adaptat la patru roți de bicicletă, apărând astfel și prima mașină Ford. În 1898 a părăsit compania Edison, unde ajunsese inginer-șef, pentru a înființa Detroit Automobile Company, un proiect care a falimentat curând. S-a orientat către cursele de mașini, câștigând chiar celebra cursă Sweepstakes în 10 octombrie 1901, în fața campionului național. A fost singura sa participare la o cursă de mașini, motivată de dorința de a atrage investitori pentru o nouă companie. Din 1903 începe istoria Ford Motor Company, în cadrul căreia vicepreședintele și inginerul-șef Henry Ford deținea 25.5% din pachetul de acțiuni.

Citeste si:  Lewis Hamilton câștigă în fața lui Max Verstappen la Marele Premiu al Portugaliei

Pionieratul industriei automobilistice

În primii ani ai secolului 20, compania Ford Motor se afla pe Mack Avenue din Detroit și număra 3-4 angajați care asamblau câteva mașini pe zi. În 23 iulie 1903 reușesc să vândă prima mașină din istorie. Henry Ford devine președinte și, din 1906, acționar majoritar. Ford T a fost primul model care îndeplinea visul inventatorului său de a oferi pieței un automobil fiabil la un preț decent. Datorită accesibilității, manevrabilității și costurilor scăzute pentru întreținere, a devenit curând mașina preferată de americani, scriind o nouă pagină de istorie. În 1919, împreună cu fiul său Edsel, Henry Ford a cumpărat întregul pachet de acțiuni în valoare de 105.568.858, devenind proprietarii companiei. Funcția de președinte al companiei a fost îndeplinită succesiv de Henry, Edsel și fiul acestuia, Henry Ford II. În 7 aprilie 1947, Henry Ford se stingea la reședința sa din Fairlane, Deaborn, la vârsta de 83 de ani, după o viață de pionierat închinată industriei automobilistice.

Ce branduri au aparținut companiei Ford

Sediul companiei este în Deaborn, Michigan, iar pe lângă Ford mai deține și brandul de lux Lincoln (SUA, din 1992), precum și Troller Veículos Especiais (Brazilia, din 2007), producător de mașini offroad. De-a lungul timpului, a deținut mărci din întreaga lume precum Mercury, Continental, Edsel și Merkur (SUA); Jaguar, Land Rover, Aston Martin (Marea Britanie); Volvo (Suedia); FPV – Ford Performance Vehicles (Australia); Mazda (Japonia). Pentru unele dintre aceste branduri, Ford Motor Company a păstrat procente importante, având în continuare un cuvânt de spus în consiliile de administrație.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*