Cluburile au plătit comisioane de 500 milioane dolari către impresari în 2020 (FIFA)

FILE PHOTO: A 3D-printed oil pump jack is placed on dollar banknotes in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Cluburile de fotbal au cheltuit 500,8 milioane de dolari sub formă de comisioane către impresari în anul 2020, reprezentând o creştere cu 0,7% faţă de anul anterior, conform unui raport al FIFA, citat de Reuters.

Raportul forului fotbalistic mondial indică o diminuare a cuantumului total al comisioanelor pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a impactului pandemiei de coronavirus, dar s-a înregistrat totuşi o uşoară creştere de 0,7% faţă de 2019.

Cluburile europene au acoperit 95,8% din totalul costurilor cu ”taxe de servicii intermediare”, Anglia ocupând primul loc (133,3 milioane de euro), urmată de Germania (84,3), Italia (73,5), Spania (34,8), Franţa (30,3) şi Portugalia (29,3). Aceste ţări au contribuit cu 77% din totalul comisioanelor plătite de cluburi în 2020.

Citeste si:  Marius Copil a coborât pe locul 78

Organismul de conducere al fotbalului mondial încearcă să modifice reglementările pentru agenţii de fotbal şi să limiteze aceste taxe de servicii de intermediere.

A treia versiune a modificărilor de regulament a fost distribuită şi este disponibilă pentru consultare, incluzând un examen şi o schemă de licenţă, alături de o plafonare a plăţilor care ar trebui să treacă prin Sistemul camerei de compensare a FIFA.

Taxele agenţilor ar urma să fie limitate la 10% din toate sumele de transferuri, şi la 3% din salariul unui jucător pentru serviciile oferite de un agent.

Propunerile au fost criticate de o serie de agenţi de renume, dar urmează să fie supuse Consiliului de conducere al FIFA pentru
aprobare în prima jumătate a anului 2022.

AGERPRES