CIO confirmă prezenţa breakdance-ul în programul JO 2024

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a confirmat prezenţa breakdance-ului în programul Jocurilor Olimpice de vară din anul 2024, care vor avea loc la Paris, alături de alte trei sporturi suplimentare, escaladă, skateboard şi surfing.

Lista cu cele patru discipline adiţionale urmează să fie supusă aprobării sesiunii CIO, care se va reuni în luna iunie, iar o ultimă validare urmează să aibă loc în cursul unei reuniuni a conducerii forului olimpic mondial, programată în decembrie 2020.

Trei dintre aceste sporturi (escaladă, skateboard şi surfing) vor fi prezente la JO 2020 de la Tokyo şi vor face obiectul unui „program de monitorizare”.

Breakdance-ul, absent din programul competiţiei din capitala Japoniei, a fost prezent până acum doar la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Buenos Aires, din luna octombrie 2018.

CIO are încă posibilitatea să retragă unul dintre cele patru sporturi, însă nu va putea în niciun caz să adauge altul. Nici organizatorii JO 2024 nu se pot atinge de această listă, a reamintit recent directorul sporturilor din cadrul CIO, Kit McConnell.

Pentru a explica introducerea surprinzătoare a breakdance-ului în programul olimpic, preşedintele CIO, Thomas Bach, care a asistat la întrecerile de la Buenos Aires, a explicat că această disciplină permite „o exprimare foarte autentică, se simte performanţa, performanţa sportivilor”.

„Trebuie să recunosc că admir mişcările lor”, a adăugat conducătorul Comitetului Internaţional Olimpic.

Tot miercuri, CIO a anunţat crearea unui grup de lucru însărcinat cu analizarea posibilelor reforme ale procesului de depunere a candidaturilor pentru organizarea Jocurilor Olimpice, în condiţiile în care există tot mai multă reticenţă faţă de găzduirea acestei competiţii, mai ales în ceea ce priveşte Jocurile de iarnă, din cauza costurilor ridicate pe care le implică.

Citeste si:  Kevin De Bruyne a prelungit contractul cu încă doi ani

„Am decis să înfiinţăm un grup de lucru compus din cinci persoane, reprezentând cele cinci continente şi prezidat de australianul John Coates”, a spus Back. „Vremurile continuă să se schimbe şi noi trebuie să se adaptăm acestor schimbări”, a adăugat el.

Din noul grup de lucru mai fac parte încă cinci membri ai CIO: chinezoaica Lingwei Li, burundeza Lydia Nsekera, slovaca Danka Bartekova, reprezentanta sportivilor, şi argentinianul Gerardo Werthein.

Thomas Bach a revenit şi asupra demisiei din CIO a japonezului Tsunekazu Takeda, conducătorul forului olimpic din ţara sa, cercetat de justiţia franceză pentru corupţie.

Preşedintele CIO a asigurat că demisia lui Takeda, acceptată marţi de forul olimpic mondial, nu este rezultatul presiunilor CIO, ci „o decizie personală”.

Bach a lăsat să se înţeleagă că succesorul lui Takeda ar putea intra rapid în CIO. Japonia mai are acum un singur membru în instanţa olimpic, Morinari Watanabe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.

Comitetul Executiv al CIO va analiza joi raportul de etapă asupra situaţiei Federaţiei internaţionale de box (AIBA), cu care CIO a îngheţat relaţiile din cauza problemelor legate de guvernanţa acesteia.

„Nu pot să fac speculaţii asupra conţinutului acestui raport de etapă, însă pot să vă amintesc că noi facem totul în interesul boxului. Dacă situaţia de la AIBA nu va evolua, CIO ar putea organiza turneul olimpic de box la Tokyo, la fel ca şi turneele de calificare care urmează să debuteze în septembrie”, a explicat Thomas Bach. (agerpres.ro)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*