Ce trebuie să știi înainte să-ți iei un animal de companie

Cei mai mulți dintre noi iubesc animăluțele și au o oarecare sensibilitate pentru acestea. Cel mai adesea, oamenii aleg ca animal de companie un câine sau o pisică, însă și hamsterii, papagalii, porcușorii de Guineea sunt aleși destul de des. Dacă te numeri printre iubitorii de animale, cu siguranță ai vrut măcar o dată să adopți sau să cumperi un suflețel care ți-a atras atenția. Totuși, din cauza lipsei de informare, multe persoane nu conștientizează responsabilitatea pe care o implică un animal de companie. Deși e foarte ușor să îți iei unul, nu e la fel de simplu să îl deții și să îl îngrijești corespunzător. Prin urmare, dacă te gândești să îți iei un animal de companie, trebuie să știi câteva lucruri esențiale înainte de a o face.

Vei avea o responsabilitate pe termen lung

Nu poți să renunți la un animal de companie după ce te plictisești să îl îngrijești. Animalele de companie se atașează de stăpâni asemenea unor ființe umane și suferă atunci când sunt abandonate. Înainte de a-ți lua un animal de companie trebuie să fii dispus să-l faci parte din familie și să îți asumi responsabilitatea de a-l deține pe termen lung. Deși un animal de companie nu va trăi pentru tot restul vieții tale, tu vei fi lângă el pentru tot restul vieții sale. Câinii și pisicile trăiesc, de exemplu, în jur de 10-15 ani. Ești pregătit pentru acest angajament?

Trebuie să ai resurse financiare

Un animal de companie presupune diferite cheltuieli, care diferă în funcție de animal și de rasă. Spre exemplu, atunci când vine vorba despre câini, cei mari presupun cheltuieli proporționale cu talia lor. Cheltuielile sunt legate de vaccinuri, carnet de sănătate, hrană, vitamine, produse necesare îngrijirii (lesă, zgardă, perie, jucării și altele), cușc, pat, medicamente sau proceduri veterinare la nevoie, tuns, sterilizat. Trebuie să te informezi foarte bine înainte de a-ți lua un anumit animal, privind necesitățile nutritive și alte lucruri particulare speciei, rasei sau genului. Apoi, trebuie să stabilești dacă îți permiți, din punct de vedere financiar, acel animal.

Spațiu

Dacă este vorba despre un animal de companie de talie mare sau de un câine de vânătoare, trebuie să te asiguri că ai spațiul necesar pentru el. Un astfel de câine trebuie să aibă mult spațiu pentru joacă. Dacă nu stai la curte și nu ai timp să îl plimbi zilnic pe distanțe mari, poți lua în considerare un câine de talie mică, o pisică, un hamster sau o pasăre.

Citeste si:  Ashleigh Barty dezvăluie detalii despre logodna ei cu jucătorul de golf Garry Kissick

Eventuale alergii

Pentru a evita problemele medicale, trebuie să iei în considerare alergia la animale. Dacă ești cunoscut cu o alergie la pisici sau câini, nu e indicat să îți iei un astfel de animal. Dacă ai alergii la alimente, plante sau alte substanțe, mergi la alergolog pentru a verifica dacă nu cumva ai și la părul de animale.

Program zilnic

Înainte de a-ți lua un animal de companie, asigură-te că ai timp de el. Deși hamsterii sau păsările pot petrece mult timp singure acasă, un câine sau o pisică necesită multă atenție, afecțiune și plimbări de mai multe ori pe zi. Dacă ai un program zilnic încărcat, ar trebui să optezi pentru un animal care poate sta singur fără probleme, cum ar fi un papagal.

Dresajul

Trebuie să iei în considerare și dresajul animalului, înainte de a-ți lua unul. Ai destul timp pentru a-l învăța să fie ascultător? Sau ai destui bani pentru a-l duce la dresaj? Acest lucru se aplică în cazul câinilor și pisicilor. Dresajul nu înseamnă neapărat să răspundă la comenzi precum „Șezi!”, ci, pur și simplu, să îți înțeleagă limbajul, să priceapă ce are voie să facă și ce nu, să învețe să socializeze cu alte animale și să nu fie agresiv. Datorită dresajului, animalul nu îți va face probleme și va fi educat.

Alegerea unui veterinar

Înainte de a-ți lua un animal de companie, trebuie să știi că trebuie înregistrat la un cabinet veterinar, unde i se va face și un carnet de sănătate. Îl vei duce la veterinar de fiecare dată când va avea o problemă de sănătate, dar și pentru efectuarea vaccinurilor periodice. Ar fi bine să ceri recomandări altor persoane cu privire la medicii veterinari din vecinătate și alege unul înainte de a-ți lua animalul.

Așadar, deținerea unui animal de companie este o responsabilitate foarte mare. Ia în considerare toate aceste aspecte, înainte de a-ți mări familia cu un necuvântător.