Ce este padelul? Despre regulile si echipamentul necesar practicarii acestui sport

Padelul este un sport ce a fost inventat de catre mexicanul Enrique Corcuera, spre sfarsitul anilor 1960. Se practica cu ajutorul unor rachete in forma de diamant sau picatura de apa si a aparut ca urmare a deciziei omului de afaceri mexican ce incerca in zadar sa protejeze terenul de tenis de aparitia vegetatiei. Sotia acestuia era pasionata de tenis, astfel incat s-a gandit sa puna bazele unui nou sport, cu propriile reguli, in care sa nu mai fie nevoit sa stranga mingile.

Unul dintre prietenii lui Enrique a preluat imediat ideea si a creat un teren oficial, la pachet cu un set de reguli care sunt aplicate si in prezent. Padelul a ajuns rapid in Spania, acolo unde a prins imediat, avand la momentul actual peste 8 milioane de practicanti in toate colturile lumii. Tarile hispanice au avut cea mai mare deschidere pentru padel.

Regulile padelului si terenul de joc

Conform specialistilor in sport de la newsin.ro, terenul standard de padel masoara 20 m in lungime, respectiv 10 m latime. Acesta a fost conceput cu ajutorul a 4 careuri de serviciu si un fileu. Suprafata de joc este ingradita printr-un zid de 3 metri, plus un grilaj de aproximativ un metru. In lateral, zidul continua cu o inaltime de 2 m si un grilaj ce masora 12 m lungime.

La o prima vedere, terenul de padel aduce mult cu o combinatie intre terenul clasic de tenis de camp si cel de squash.

Aveti mai jos un set de reguli de care trebuie sa tineti cont atunci cand jucati padel:

  • partidele se disputa la dublu, in general. Exista si terenuri de simplu, insa acest sport scade in spectaculozitate atunci cand este jucat unu contra unu;
  • jucatorul aflat la serviciu primeste doua mingi. Se serveste in diagonala, ca la tenis;
  • este permis un ricoseu;
  • inainte de a o lovi, mingea trebuie sa sara;
  • mingea poate fi lovita de perete dupa ricoseu, nu si a grilajului;
  • mingea poate fi prinsa in afara terenului chiar si atunci cand paraseste terenul;
  • se puncteaza ca la tenis: 15-30-40-avantaj, set care numara 6 game-uri;
  • spre deosebire de mingile de tenis, cele utilizate in partidele de padel sunt mai lente si o idee mai mari;
Citeste si:  2500 de batoane energetice, 3000 de cutii, 1800 de roți umflate: logistica impresionantă a unei echipe din Turul Franței

Cunoscand aceste reguli, nu va mai ramane decat sa va echipati corespunzator si sa treceti pe terenul de joc pentru a profita la maximum de padel!

Mingea de joc, dupa cum mentionam anterior, este mai mare decat cea de tenis si mai lenta, pentru a putea permite schimburi mai lungi. Loviturile pot fi realizate si cu o mai mare acuratete datorita caracteristicilor rachetelor. Racheta cantareste pana la 380 g si prezinta o manevrabilitate buna. Grosimea acesteia este de 36mm, cu precizarea ca mingea se va simti mai bine si o puteti controla mai usor daca este mai subtire.

Cat priveste incaltamintea folosita, aceasta trebuie sa fie prevazuta cu o talpa similara cu cea recomandata pentru tenisul practicat pe zgura. Striatii in zig-zag, in conditiile in care padelul se practica pe un teren sintetic cu nisip fin. Jucatorii de padel vor fi in permanenta in cautarea unui suport bun pentru a face fata provocarilor din teren.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*