7 dintre cele mai surprinzătoare înfrângeri ale marilor favoriți din istoria recentă a tenisului

Rezultatele neașteptate reprezintă unul dintre punctele de atracție ale tenisului. Un jucător consacrat nu iese mereu învingător din confruntarea cu un sportiv aflat la începutul carierei, surprizele apărând chiar și la turneele majore, în care concentrarea și determinarea starurilor sunt la cote maxime.

Cei care se pricep la ponturi tenis anticipează unele dintre „șocuri”, dar foarte puțini au putut „simți” următoarele șapte înfrângeri ale marilor favoriți:

1. Monica Puig vs Angelique Kerber 2-1 (6-4, 4-6, 6-1) – Jocurile Olimpice 2016

Monica Puig (98 WTA în acel moment) nu se aștepta să se califice la Jocurile Olimpice din 2016. La câștigarea turneului nici măcar nu îndrăznea să viseze! De partea cealaltă, germanca Angelique Kerber era considerată de mulți drept favorită principală la câștigarea „aurului”. Cu toate acestea, Puig a dominat confruntarea, devenind prima sportivă din Puerto Rico medaliată cu aur la Olimpiadă.

2. Andy Murray vs Mischa Zverev 3-1 (7-5, 5-7, 6-2, 6-4) – Australian Open 2017

Cel mai bine clasat jucător din lume la acea vreme venea după un sezon incredibil. Andy Murray era cu siguranță favoritul numărul 1 la cucerirea trofeului Australian Open în 2017. Mischa Zverev (50 ATP) l-a surprins pe britanic cu un serviciu-voleu dus la perfecțiune, învingându-l în patru seturi și producând una dintre cele mai mari surprize din istoria turneului de Grand Slam de la Melbourne. Fratele mai mic al lui Mischa, Alexander, a luat primul set împotriva lui Rafael Nadal, dar a pierdut până la urmă partida.

3. Robin Soderling vs Rafael Nadal 3-1 (6-2, 6-7, 6-4, 7-6) – French Open 2009

La acea vreme, Nadal era de 4 ori campion și nu pierduse nici măcar un meci la Roland Garros (în prezent, are 14 titluri French Open)! Este de la sine înțeles de ce aproape nimeni nu îi dădea vreo șansă lui Soderling, dar suedezul a făcut o demonstrație incredibilă și l-a eliminat pe „regele zgurii” în 4 seturi. Soderling avea atunci 23 de ani și era un sportiv în ascensiune, acel succes dându-i un impuls formidabil.

4. Dominika Cibulkova vs Angelique Kerber 2-1 (3-6, 6-3, 6-3) – WTA Finals 2016

Într-una dintre cele mai șocante rezultate din istoria turneului, Dominika Cibulkova a reușit să o învingă pe mai bine clasata Angelique Kerber la finala WTA de la sfârșitul anului din 2016. După ce a câștigase doar un meci din faza grupelor, fiind învinsă chiar de Kerber, Cibulkova a arătat o altă față în fazele eliminatorii, iar în ultimul act a reușit niște lovituri uluitoare.

Citeste si:  Di Maria si Motta suspendati doua meciuri

5. Michael Chang vs Ivan Lendl 3-2 (4-6, 4-6, 6-3, 6-3, 6-3) – French Open 1989

Michael Chang era clasat foarte bine (15 ATP) pentru un tânăr de 17 ani, iar acesta reprezenta un indiciu pentru potențialul său. Lider ATP, Ivan Lendl era deja o legendă a tenisului și s-a văzut deja câștigător al finalei French Open după ce a luat un avans de două seturi. Relaxarea l-a costat, pentru că americanul s-a impus în următoarele trei seturi și a câștigat trofeul, după o confruntare epuizantă, cum rar s-au mai văzut în turneele de Grand Slam.

6. Denis Istomin vs Novak Djokovic – 3-2 (7-6, 5-7, 2-6, 7-6, 6-4) – Australian Open 2017

Denis Istomin a participat la Australian Open 2017 după ce a primit un Wild Card. Traseul său părea să se termine destul de repede, pentru că în turul al doilea i-a apărut în cale Novak Djokovic, cel care câștigase cinci din precedentele șase ediții. Totuși, jucătorul uzbek (117 ATP în acel moment) a crezut în șansa sa și a ieșit învingător din schimburile lungi. Din cele trei seturi câștigate, două au fost adjudecate la Tie break.

7. Nick Kyrgios vs Rafael Nadal 3-1 (7-6, 5-7, 7-6, 6-3) – Wimbledon 2014

Nu a durat mult pentru ca Nick Kyrgios să demonstreze că este un sportiv de top. În primul său Wimbledon, în 2014, australianul (care primise un Wild Card) a salvat nouă puncte de meci în confruntarea cu Richard Gasquet înainte de a provoca șocul competiției, chiar la debutul său pe terenul central.

În prima sa întâlnire cu Rafael Nadal – numărul 1 mondial la acea vreme – Kyrgios a obținut o victorie în turul al patrulea. Fiind pe locul 144 în clasamentul ATP, „cangurul” a devenit primul jucător care a ajuns în sferturile de finală de la Wimbledon la prima participare, rezultat care i-a adus intrarea în Top 100 la vârsta de 19 ani.