5 rivalități celebre din lumea fotbalului

Rivalitățile reprezintă „sarea și piperul” fotbalului. Atunci când este un derby, orașul freamătă, locurile din clasament nu mai contează, iar o victorie șterge cu buretele toate insuccesele din acel sezon. Există rivalități cunoscute în toată lumea, urmărite ca o adevărată sărbătoare a sportului de microbiști de peste mări și țări, nu numai de fanii care merg pe stadioanele echipelor implicate.

Aceste derby-uri cu notorietate internațională sunt marcate și de agențiile de pariuri prin oferte speciale. Fiecare țară are un „clasic” al ei. La noi există Steaua vs Dinamo. Italia are chiar trei derby-uri intens mediatizate: Juventus vs Inter (derby d’Italia), Inter vs AC Milan (derby della Madonnina), Lazio vs Roma (derby della Capitale).

Iată cinci rivalități celebre din lumea fotbalului. Dacă ai posibilitatea să le urmărești, nu rata aceste meciuri:

Superclasico: Boca Juniors vs River Plate (Argentina)

„The Observer” a scris că Boca Juniors vs River Plate este unul dintre evenimentele sportive la care este obligatoriu să asiști până mori. Buenos Aires are cea mai mare concentrare de cluburi de fotbal din lume, dar între Boca (fondat în 1905) și River (fondat în 1901), echipe aflate la numai 7 kilometri una de alta, este o rivalitate „pe viață și pe moarte”. Sintagma este folosită la propriu, pentru că, de-a lungul timpului, confruntările dintre fani s-au soldat cu decese. Suporterii acestor două echipe reprezintă 73% din totalul microbiștilor argentinieni. În 1968, pe „El Monumental”, 71 de spectatori au murit și 150 au fost răniți grav, după prăbușirea unei tribune.

The Old Firm: Rangers vs Celtic (Scoția)

Derby-ul orașului Glasgow este și al Scoției, având conotații care depășesc sfera sportului. Majoritatea fanilor lui Rangers este protestantă, în timp ce suporterii lui Celtic sunt, în cea mai mare parte, catolici. Disputele religioase au dus în anii trecuți la confruntări violente, dar încrâncenarea a mai dispărut în ultimul timp. Drept consecință, s-au rărit și bătăile între huligani, pe străzile din jurul stadioanelor. De altfel, Rangers și Celtic au înregistrat în comun marca „The Old Firm” la „OSIM”-ul din Scoția. Daniel Prodan a evoluat în derby pentru Rangers, tot la această echipă fiind legitimat, în prezent, Ianis Hagi.

Citeste si:  Christian Atsu și Onur Ergün au fost găsiți în viață în Turcia

Derby della Capitale: Lazio vs Roma (Italia)

Lazio și Roma împart același stadion în „Cetatea Eternă”, dar asta nu înseamnă că există armonie între cele două echipe. Dimpotrivă, vorbim de una dintre cele mai mari rivalități din istoria fotbalului, care datează încă din 1927, când Benito Mussolini a decis să creeze un singur club roman, care să poată lupta cu forțele din nord.  Roman, Alba-Audace și Fortitudo s-au supus și au fuzionat, formând AS Roma, dar Lazio (club fondat în 1900) s-a opus proiectului. Se considera că Lazio reprezenta elitele, în timp ce Roma era clubul clasei muncitoare. Ștefan Radu este stranierul cu cele mai multe meciuri în tricoul lazial, în timp ce Cristi Chivu și Bogdan Lobonț a luptat în derby de partea romanilor.

Eternal derby: Steaua Roșie Belgrad vs Partizan Belgrad (Serbia)

Este, poate, cel mai încins derby din Europa de Est. Efectiv, stadionul ia foc atunci când se confruntă aceste două echipe. Rivalitatea nu este numai fotbalistică, ci se simte din plin și în sala de baschet. Potrivit ultimelor sondaje, Steaua Roșie Belgrad (creată în 1945 de Uniunea Tinerilor Antifasciști) este susținută de 48% dintre microbiștii sârbi. Recordul de audiență pe „Maracana din Belgrad” a fost de 108.000 de spectatori. Partizan Belgrad a fost creată tot în 1945, fiind la bază echipa Armatei.

El Clasico: Real Madrid vs FC Barcelona (Spania)

„El Clasico” nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este cel mai mediatizat meci de pe planetă, fiind urmărit de peste 1 miliard de telespectatori. Pentru ca și fanii din Asia să poată urmări în direct spectacolul fotbalistic, unele partide dintre Real Madrid și FC Barcelona au fost programate la prânz. Prima ediție s-a jucat la data de 17 februarie 1929, Realul câștigând în deplasare, cu 2-1. FC Barcelona și-a luat revanșa în retur, impunându-se cu 1-0. Orgoliile ating cote maxime și din cauza semnificațiilor politice: Real Madrid reprezintă Regalitatea, „puterea centrală”, în timp ce FC Barcelona este simbolul dorinței de independență a catalanilor.