”Şocate”” campioanele mondiale americane vor face apel la decizia care menţine inechitatea salarială

Echipa naţională feminină de fotbal a Statelor Unite va face apel la decizia instanţei care a respins cererea sa de egalitate salarială cu echipa masculină, au confirmat, luni, starurile Megan Rapinoe şi Alex Morgan, calificând drept „şocantă” decizia judecătorului, informează AFP.

Rapinoe şi Morgan, invitate la emisiunea Good Morning America de la postul ABC, şi-au exprimat consternarea, promiţând să continue să „meargă înainte”.

„Am fost şocate. Această decizie ne-a surprins total. Vom face apel”, a declarat Morgan.

„Dacă este ceva ce toată lumea ştie, este faptul că suntem nişte luptătoare şi vom continua să luptăm împreună pentru drepturile noastre”, a adăugat ea.

La rândul ei, Megan Rapinoe a afirmat: „Niciodată contractul echipei masculine nu ne-a fost oferit şi deci nici remuneraţia. Eu cred că sunt suficiente femei care înţeleg ceea ce înseamnă o negociere, ştiind că egalitatea salarială nu va fi pe masă”.

Componentele echipei feminine de fotbal a Statelor Unite, duble campioane mondiale en titre, au resimţit, vineri, gustul amar al înfrângerii, dar nu pe terenul de joc, ci la capitolul egalitate salarială cu echipa masculină.

Revendicarea lor a fost analizată vineri de judecătorul Gary Klausner, de la Curtea districtului Statelor Unite pentru California centrală la Los Angeles, care a respins argumentul principal al discriminării salariale invocat de reclamante.

Citeste si:  Arsenal v Man United preview

Magistratul a decis un nou termen al procesului în alte cauze de inegalitate, cum ar fi cele de cazare, deplasări şi alte domenii. Procesul ar urma să debuteze pe 16 iunie.

În decizia sa de 32 de pagini, judecătorul a explicat că reclamantele au refuzat, la o dată neprecizată, un acord care le-ar fi permis să fie plătite echitabil cu jucătorii echipei naţionale masculine.

„Istoricul negocierilor între părţi demonstrează că echipa feminină a respins o propunere de a fi plătită pe aceeaşi bază salarială ca echipa masculină şi a renunţat la prime mai mari ca avantaj, printre care remuneraţia de bază mai mare şi garanţia unui număr mai mare de jucătoare sub contract”, a stabilit judecătorul.

„În consecinţă, reclamantele nu pot considera retroactiv faptul că actuala lor convenţie colectivă este mai dezavantajoasă decât cea a echipei masculine, referindu-se la condiţiile de remuneraţie pe care chiar ele le-au respins”, a adăugat judecătorul.

Jucătoarele echipei naţionale de fotbal a Statelor Unite, laureate a patru din cele opt Cupe Mondiale feminine, între care ultimele două în 2015 şi 2019, reclamau 66 milioane dolari restanţe salariale, în virtutea legii asupra egalităţii remuneraţiei şi a legii privind drepturile civile.

Ele au stabilit această sumă bazându-se pe inechităţile între primele distribuite de FIFA la Cupele Mondiale masculină şi feminină.
AGERPRES

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*