Jelena Ostapenko a pierdut susţinerea financiară a Comitetului olimpic leton

Comitetul olimpic leton (LOK) a anunţat vineri că a suspendat indemnizaţia lunară pentru jucătoarea de tenis Jelena Ostapenko, nr. 25 WTA, pentru că aceasta a participat la competiţii în care erau prezenţi sportivi din Rusia şi Belarus, transmite EFE.

Dace Gulbe, purtător de cuvânt al LOK, a declarat pentru EFE că Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Letonia a emis un decret pentru suspendarea finanţării Jelenei Ostapenko, dar şi a jucătoarelor de tenis Daniela Vismane şi Darja Semenistaja şi a cicliştilor Toms Skujins şi Krists Neilands, care beneficiau de indemnizaţii de susţinere pentru sportivii de elită.

Decizia a fost însă luată de minister şi nu de LOK, care în acest caz acţionează ca un fel de departament de salarizare, suspendând plata oricui nu mai este ‘angajat”’. a precizat Dace Gulbe.

Decizia de a înceta plăţile pune în aplicare un acord între LOK şi minister pentru a se asigura că fondurile de la bugetul de stat nu sunt alocate sportivilor, dacă aceştia participă la competiţii în care sunt prezenţi ruşi şi belaruşi, ”indiferent de statutul lor şi de regulile şi deciziile federaţiilor sportive internaţionale”.

Citeste si:  Alexandra Dulgheru a ajuns în optimile de la Auckland

Ostapenko, care concurează la turnee profesioniste de tenis, va pierde în jur de 1.700 de euro pe lună, în timp ce cicliştii nu vor mai beneficia de câteva sute de euro.

Sportivii din Rusia şi Belarus au fost excluşi din majoritatea competiţiilor în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, dar circuitele profesioniste de tenis sunt o excepţie, deoarece nu sunt organizate de federaţii internaţionale.

Recent, în turneul de la Dubai, Ostapenko a jucat şi a pierdut în optimile de finală împotriva belarusei Arina Sabalenka.
AGERPRES