Incidente Lyon-Marsilia: cine a avut puterea de a opri partida?

Dacă Liga de Fotbal și Prefectul regiunii au continuat să se învinovățească duminică seară, decizia de a întrerupe definitiv meciul OL-OM în urma aruncării sticlei la Payet a revenit arbitrului și nimănui altcineva.

Aruncarea unei sticle de apă către Dimitri Payet care se pregătea de a executa un corner, suspendarea temporară a meciului și mizeria ulterioară de pe Groupama Stadium cu privire la soarta finală a meciului de duminică seara au evidențiat dificultatea pe care „a pus-o de acord diferitele părți”. asupra soartei unui eveniment perturbat de acest tip de incident. După lungi discuții între organul de arbitraj, reprezentat de Ruddy Buquet, liderii cluburilor și autoritățile publice, Olimpiada dintre Lyon și Marsilia părea pe punctul de a se relua duminică seara (lyonezii s-au încălzit în cazul „reluării meciul anunțat la ora 22:07), înainte de a fi oprit definitiv prin decizie a organului de arbitraj o bună jumătate de oră mai târziu.

Regulamentul campionatului francez acordă puteri depline arbitrului

 

Confuzia a domnit într-o bună parte a serii de duminică seara între prefectura regiunii Auvergne-Rhône-Alpes, liga profesionistă de fotbal, care s-au învinuit în timpul unei seri omniprezente în care Ruddy Buquet a ajuns să-și asume responsabilitățile. Articolul 549 din regulamentul campionatului francez este de altfel clar și limpede în această privință: revine arbitrului, care poate consulta, dacă dorește, diferitele părți, să ia decizia finală privind continuarea sau încetarea unei întâlniri. Iată conținutul acestui articol:

„Un meci poate fi întrerupt, în mai multe rânduri, de către arbitru, pe perioadă nedeterminată, din cauza unor incidente grave care pot duce sau nu la întoarcerea jucătorilor și a echipei de arbitri la vestiar. Meciul se poate relua doar dacă incidentele grave au încetat, indicând astfel punctul referitor la incidentele din timpul meciului. Dacă întreruperile meciului au fost în mod evident ineficiente, arbitrul trebuie, în ultimă instanță, după consultarea delegaților de meci și a reprezentanților autorităților publice, să oprească definitiv meciul. Astfel de incidente sunt de competența Comisiei de disciplină a LFP. Orice decizie a Comisiei de disciplină se returnează spre înregistrare Comisiei de Concurență.”

Citeste si:  Manchester City este interesată de Kwadwo Baah

 

Au fost însă nevoie de două ore (la 22:42) pentru ca o decizie să fie luată în cele din urmă de către corpul de arbitraj, punând capăt unei cacofonii nesfârșite între diverșii părți interesate. „Decizia mea sportivă a fost întotdeauna să nu reiau jocul. Susțin că a fost decizia mea”, a asigurat Ruddy Buquet justificându-și alegerea după ce a dialogat deschis cu liderii celor două cluburi în special.

O determinare pusă sub semnul întrebării de Jean-Michel Aulas, președintele clubului Lyon. „Având în vedere că autorul individual al gestului fusese arestat, ne-am imaginat împreună cu prefectul că meciul se poate relua și arbitrul a luat decizia reluării. Când a anunțat reluarea jucătorilor, a fost o reacție foarte violentă din partea OM”, a argumentat președintele OL. „Decizia lui (a arbitrului, ND) a fost să oprească meciul”, a asigurat Pablo Longoria, președintele OM. lefigaro.fr