Handbalul in Romania. Cum am ajuns sa avem cea mai buna jucatoare a lumii ?

Desi fotbalul este sportul cel mai mediatizat, Romania sta mult mai bine atunci cand vine vorba despre alte sporturi. Conform stirilor sportive de pe 6pm.ro, in ultimii ani au existat mai multe sporturi in care am reusit sa cucerim titluri mondiale, handbalul fiind unul dintre ele.

Desi echipa nationala nu a cucerit niciun titlu in ultimii ani, CSM Bucuresti a reusit sa cucereasca Liga Campionilor Europeni iar cea mai buna jucatoare a lumii este romanca si a castigat titlul de nu mai putin de 4 ori. De asemenea, Cristina Neagu detine o multime de alte titluri, cum ar fi cel de cea mai buna marcatoare a lumii sau numeroase titluri nationale in Romania si Muntenegru.

Cum am ajuns sa avem cea mai buna jucatoare de handbal a lumii?

Drumul a fost unul destul de lung si anevoios, chiar daca istoria handbalului este destul de recenta in Romania. De fapt, handbalul este un sport destul de tanar si in lume, fiind o adaptare a jocului de fotbal la inceputul secolului XX.

La inceput, regulile erau destul de asemanatoare cu cele din fotbal, echipele fiind formate din 11 jucatori, insa cu timpul, lucrurile s-au schimbat destul de mult.

Parintele acestui sport este considerat Carl Schellenz, care a dorit sa ofere un sport de echipa pentru femei, in conditiile in care fotbalul nu era tocmai acceptat in randul sexului frumos.

Pana in 1936, acest sport s-a jucat in 11, pe terenuri mari, de fotbal. Ulterior insa, s-a adoptat ideea unor echipe de 7 jucatori si a unor terenuri interioare, preferate de echipele evreiesti. Pana in 1960 handbalul in 11 era o simpla amintire.

Handbalul in Romania este strans legat de cel mondial, aparand inca din 1921 si fiind jucat de numeroase comunitati de sasi transilvaneni sau svabi banateni. Este motivul pentru care multi dintre cei mai mari jucatori din Romania sunt in Ardeal.

Citeste si:  Fostul jucător din Tampa Bay, Vincent Jackson, a fost găsit mort în hotelul din Florida

Istoria a fost de partea jucatorilor romani, anul 1956 si anul 1962 aducand titluri mondiale, atat pentru jocul in sala, cat si pentru jocul in aer liber la feminin. La masculin, Romania a castigat titlul mondial in 1961,1964,1970 si 1974.

Nu doar o istorie fructuoasa a dus la succesul de astazi al handbalului, ci si faptul ca mai toate scolile sunt echipate cu terenuri de handbal, sportul fiind unul extrem de popular printre elevi. Astfel, pasiunea pentru acest joc poate sa fie conturata de la varste fragede iar antrenamentul este unul destul de facil si de accesibil.

Cine este cea mai buna jucatoare a lumii?

Intr-un cadru extrem de prolific pentru handbal s-a nascut Cristina Neagu. Aceasta este nascuta in 26 august 1988 in Ghengea, Bucuresti si a descoperit sportul intamplator, la 12 ani, chiar la una dintre orele de sport de la scoala.

Selectionata de Maria Covaci pentru sectia de handbal a Clubului Sportiv Scolar, Cristina a descoperit placerea pentru jocul de echipa si a evoluat constant. In drumul catre cea mai buna jucatoare a lumii a trecut pe la Rulmentul Brasov, pe la Oltchim Ramnicu Valcea, Buducnost si CSM Bucuresti. La toate echipele a reusit sa devina un adevarat lider si sa contribuie semnificativ la succesele obtinute.

Pe 14 ianuarie 2011 a fost desemnata cea mai buna jucatoare a lumii din 2010, iar titlul i-a revenit din nou in 2015, 2016 si 2018. Este, asadar, prima jucatoare din istorie care castiga de patru ori acest trofeu atat de important.

Cu siguranta, handbalul este un sport care are capacitatea de a oferi mult mai multi jucatori buni, atat la feminin, cat si la masculin. Tocmai de aceea, este bine sa i se acorde ceva mai multa atentie.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*