De ce casa câștigă pe termen lung? Înțelege mecanismul din spatele cotelor

Ca să fii un parior bun nu este suficient să te pricepi la sport, ci e necesar și să înțelegi foarte bine tot ce presupune acest domeniu, de la cote pariuri la mecanismul prin care operatorii își asigură profituri consistente în fiecare an.

În jocurile de noroc se spune că, întotdeauna, „casa” iese în avantaj pe termen lung. De aceea, jucătorii cu experiență te sfătuiesc să retragi banii atunci când obții un câștig mare. Altfel, riști să îi pierzi. Explicația stă în marja de profit „strecurată” de operatori în fiecare cotă afișată pe site.

Cum se calculează cotele la pariuri

Cotele la pariuri sunt calculate de o echipă de specialiști numiți „traderi”. Aceștia sunt experți în sport, statisticieni, matematicieni, sociologi și chiar psihologi, care au sarcina de a anticipa câți bani se vor miza pe fiecare opțiune de pe fiecare piață (rezultat final, goluri, cartonașe, cornere etc.). Rezultă, astfel, „cote comerciale”, calculate astfel încât suma totală pierdută de clienți să fie aproximativ egală cu suma totală câștigată de clienții cu bilete „verzi”.

La prima vedere, ceva „dă cu virgulă”. Dacă suma câștigată este egală cu cea plătită, cum de mai iese agenția pe plus? Răspuns: din marja de profit. Dacă aceasta este de 10%, profitul este de 10% din toți banii mizați pe selecția respectivă. De asemenea, această marjă transformă o cotă reală de 2.00 într-una comercială de 1.90.

Cu cât pariorul rulează de mai multe ori bugetul, cu atât „casa” câștigă mai mult. Cel mai simplu exemplu este cel al pariurilor pe piața „total goluri peste/sub”. Să spunem că, într-un meci, sunt șanse egale să se înscrie peste 1,5 goluri și sub 1,5 goluri. Cota corespunzătoare pentru 50% șanse este 2.00, dar, după ce operatorul introduce marja de profit, pe site apare 1.90.

Dacă pariorul plasează zece pariuri cu miza 100 de lei și câștigă cinci din ele, atunci rămâne cu 950 de lei, marja de profit a casei la număr egal de bilete câștigate/pierdute fiind de 50 de lei. Dacă jucătorul ar paria din nou același buget cu aceleași rezultate, profitul total al casei ar fi de 100 de lei.

Citeste si:  Preşedintele Federaţiei ruse de atletism a demisionat

Cum se calculează marja de profit la pariuri sportive

La sloturi, Payout-ul este afișat de producător, astfel că este simplu de calculat marja de profit a operatorului (prin formula: 100 minus Payout). Concret, dacă un joc are Rată de câștig de 94%, atunci marja respectivă este de 6%. La pariuri sportive lucrurile stau diferit, pentru că Payout-ul sau marja de profit nu sunt afișate nicăieri. Asta nu înseamnă că nu le poți calcula singur.

Să presupunem că joacă FCSB cu CFR Cluj, iar selecția „peste 4.5 cartonașe galbene” are cota 1.70, în timp ce selecția „sub 2.5 cartonașe galbene” are cota 1.90. Pentru a afla marja de profit practicată de operator pentru respectiva piață, împarți cifra 1 la fiecare cotă, faci suma, iar apoi din total scazi 1 și înmulțești cu 100.

Având cotele de mai sus, marja este egală cu 1/1.70 + 1/1.90 – 1 = 0,58 + 0,52 – 1 = 1,10 – 1 = 0,10 x 100 = 10%

Este o marjă de profit destul de mare, de aceea te sfătuim să faci o comparație cu cotele afișate de alte agenții de pariuri online și să îți deschizi cont la operatorii care oferă cele mai mari cote pentru respectiva piață. În cazul în care cotele ar fi fost 1.80, respectiv 1.95, marja de profit ar fi fost 1/1.80 + 1/95 – 1 = 0,55 + 0,51 – 1 = 0,06 x 100 = 6%.

În cazul în care piața are mai mult de după opțiuni de pariere, se introduc în formulă toate cotele. O agenție de pariuri online nu are aceeași marjă de profit pentru toate piețele unui eveniment. De obicei, marja de profit practicată pentru selecțiile populare este mai mică, în timp ce pariurile pe care nu mizează mulți jucători au marjă de profit mai mare. Explicația este simplă: în primul caz, este percepută o „taxă” mai mică, dar  de la mulți jucători. Oricum ar fi, „casa” câștigă pe termen lung.