Cum plătești ratele atunci când ești șomer

Atunci când rămâi fără locul de muncă te confrunți nu numai cu stresul că trebuie să cauți un alt job care să îți ofere o siguranță financiară dar și cu faptul că băncile nu au o politică de protecție a clienților care au rămas fără salariu pentru o perioadă. Prin urmare, foarte mulți oameni care își pierd locul de muncă intră în biroul de credite sau sunt executați pentru neplata ratelor. Ca să nu ajungi în această situație extremă, poți apela la serviciile unui site de comparație a ratelor (kredītu salīdzināšana) prin care poți fie refinanța sau poți lua un împrumut pentru a-ți crea un fond de urgență.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când intri în șomaj este să anunți toate instituțiile creditoare cu care colaborezi. Unele bănci oferă clienților un ajutor sub forma unei înțelegeri conform căreia te angajezi să plătești doar dobânda nu și rata. Un consilier financiar îți poate da toate informațiile de care ai nevoie pentru a face acest lucru și îți va spune dacă este posibil. De asemenea, dacă plătești o asigurare pentru șomaj, aceasta va plăti ratele pentru o perioadă. Iar toate aceste informații le vei găsi la băncile de la care ai împrumutat bani.

Pentru că ajutorul de șomaj este foarte mic trebuie să îți schimbi și modul de viață. Cu alte cuvinte, trebuie să tai orice cheltuială inutilă în afară de hrană, electricitate, și poate internet. Fără cablu, taxiuri, ieșiri cu prietenii  sau abonament la sală poți trăi pentru o perioadă de timp. Nu trebuie să renunți de tot, ci doar să suspenzi serviciile până când vei avea din nou un venit stabil. Chiar dacă ai un fond de urgență, este important să reduci cheltuielile deoarece nu știi exact cât va dura această perioadă.

Citeste si:  Clement Lenglet (Tottenham) out pentru călătoria spre Chelsea, în Premier League

Doar pentru că ești șomer, asta nu înseamnă că nu trebuie să muncești deloc. Poți lucra tot felul de joburi care să îți aducă un venit. Dacă ai un talent pentru scris sau tehnică atunci poți folosi o platformă de freelanceing pentru a găsi joburi plătite. Poți repara calculatoare sau telefoane sau chiar face curat în casele oamenilor, stat cu copii sau plimbat câini. Indiferent care a fost poziția ta înainte de a rămâne fără loc de muncă, dacă perioada de șomaj se extinde, atunci ar trebui să ieși din aria ta de confort și să te axezi mai de grabă pe bani decât pe experiență.

Totuși, chiar dacă ai rămas fără loc de muncă, nu înseamnă să trebuie să accepți prima ofertă care ți se face. Chiar dacă vei trăi mai auster, asta nu înseamnă că trebuie să lucrezi într-un mediu neprielnic sau pentru o companie pe care o nu agreezi și în nici un caz nu ar trebui să te vinzi foarte ieftin. Acordă-ți o perioadă mai lungă, de câteva luni în care să cauți un loc de muncă care să te satisfacă. Dacă treci peste această perioadă, atunci poți accepta cea mai bună variantă din cele rele.

În cazul în care nu îți găsești imediat un job iar creditorii nu înțeleg că ai nevoie de o perioadă mai lungă pentru a intra în forța de muncă atunci poți apela la împrumuturi pe termen lung (ilgtermiņa kredīti) cu care să îți rezolvi problemele de moment.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*