Croatul Branko Ivankovic, noul selecţioner al naţionalei Chinei

Croatul Branko Ivankovic a fost numit selecţioner al naţionalei de fotbal a Chinei, în locul sârbului Aleksandar Jankovic, a anunţat sâmbătă Federaţia chineză de fotbal, scrie AFP.

Branko Ivankovic, în vârstă de 69 de ani, era antrenorul naţionalei Omanului din 2020.

Decizia de înlocuire a tehnicianului sârb a fost luată după eşecul Chinei în acest an în Cupa Asiei pe Naţiuni, unde echipa a părăsit competiţia încă din faza grupelor, ocupând locul 3 în Grupa A, fără a înscrie nici măcar un gol şi obţinând doar două remize albe.

Numirea lui Ivankovic vine într-un moment dificil pentru fotbalul chinez, fostul preşedinte al Federaţiei, Chen Xuyuan, fiind trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Într-un documentar răsunător la televiziunea publică CCTV, difuzat în ianuarie, Chen a admis că a primit mită de la personaje din lumea fotbalului care doreau să-i câştige favorurile.

Chen a fost în fruntea CFA, organismul de stat care gestionează fotbalul şi acţionează ca federaţie sportivă, între 2019 şi 2023.

În special, el a acceptat o plată de 2 milioane de yuani (255.000 de euro) pentru a-i oferi fostului antrenor al echipei naţionale lui, Li Tie, care o pregătea atunci pe Wuhan Zall, potrivit acuzării.

Citeste si:  Dodgers cucerește World Series, după o așteptare de 32 de ani

În documentarul CCTV, Chen Xuyuan a spus, de asemenea, că nu a putut să aplice regulile anticorupţie în timpul mandatului său, pentru că ar fi însemnat să se investigheze pe el însuşi şi pe oamenii faţă de care era răspunzător.

Fostul selecţioner Li Tie, de asemenea urmărit penal, a recunoscut că a contribuit la cumpărarea mai multor meciuri ceea ce a permis echipelor chineze pe care le-a antrenat în liga secundă să ajungă în elită.

Li nu a reuşit să califice China la Cupa Mondială din 2022, fiind demis din funcţie în decembrie 2021.

Agenţia naţională anticorupţie a lansat la finalul anului 2022 o anchetă care îl viza pe Li, în urma căreia au fost demişi mai mulţi conducători ai CFA, printre care şi fostul preşedinte Chen.

Aceste demersuri în justiţie se înscriu în cadrul unei mari campanii anticorupţie iniţiate de preşedintele Chinei, Jinping Xi. În ciuda ambiţiilor Chinei, echipa naţionala se află pe locul 88 în clasamentul FIFA, la acelaşi nivel ca în urmă cu zece ani. AGERPRES