10 elemente din fotbalul modern care nu sunt pe placul suporterilor

Fenomenul fotbalistic a evoluat radical în ultimul deceniu, de la jocul propriu-zis la spectacolul mediatic care însoțește fiecare meci de prim-plan. A crescut viteza, a crescut agresivitatea din teren, fiecare gol este reluat din 3-4 unghiuri, banii sunt mult mai mulți decât înainte, dar …

Fotbalul modern are și elemente mai puțin „gustate” de unii fani, care sunt de părere că înainte totul era „mai simplu și mai frumos”. Iată 10 dintre „capetele de acuzare” aduse de nostalgicii sportului rege din ziua de astăzi:

  1. Fotbaliștii, înlocuiți de „roboți”. Se spune că progresul tehnologic, procesarea exagerată a cifrelor, a transformat fotbalul într-o știință exactă. Jucătorii intră pe teren cu cipuri asupra lor, care transmit informații despre fiecare mișcare făcută, despre bătăile inimii, despre tensiunea arterială, despre tot. Ai cifre bune, joci. Nu ai, stai pe bancă, oricât de „șarmant” ai fi pentru public.
  2. Unii antrenori și jucători își pot construi o cabană din atâta limbaj de lemn. Poate că limbajul de lemn și clișeele au existat dintotdeauna în fotbal, însă acum ies în evidență, pentru că fiecare meci este urmat de flash interviuri difuzate de canalul care are drepturile de televizare. „Am pierdut! Trebuie să ținem capul sus, să ne antrenăm, să ne pregătim și să câștigăm următorul meci!”.
  3. Crainicii sportivi nu mai au harul de altădată. Mergem înainte, că înainte era mai bine. Televiziunile de sport apelează și la oameni mai puțin calificați pentru a face față numărului mare de transmisii în direct. Desigur, nu poți avea pretenția să fie toți Cristian Țopescu, dar măcar să nu îți vină să tai sonorul televizorului când te uiți la meciuri jucate azi.

  1. Unii jucători s-au transformat în „domnișoare”. Departe de noi gândul de a le jigni pe domnișoare, este doar o formă de a spune. Uitați-vă la Neymar sau la Florin Tănase. Cum sunt atinși, se tăvălesc de parcă i-ar fi călcat un tanc pe bombeu.
  2. Tatuat înseamnă șmecher, pentru creierele mititele. L-ați văzut pe Mititelu jr. ce „tapetat” e? Cam la fel sunt mulți, unii – fotbaliști, alții – jucători de fotbal. Recent, Lewandowski și câțiva colegi au pozat la bustul gol pentru o revistă. Au fost întrebați: „Dar cum de nu aveți niciun tatuaj?”. Ei au răspuns: „Păi… noi jucăm la Bayern Munchen”.
  3. Ce caută arbitrii de baschet la fotbal? În fotbalul modern, unele meciuri sunt atât de fragmentate încât e greu să le privești. Asta și din cauza unor arbitri care fluieră la fiecare contact între jucători, de parcă s-ar afla pe un teren de baschet. Chiar, ce ar fi dacă un gol marcat de la peste 30 de metri s-ar pune cât două pe tabel de marcaj? FIFA, UEFA, se aude?
  4. Nici cu tușierii nu ne este rușine. Tușierul din fotbalul de azi – arbitrul asistent, în termeni de specialitate – este un specimen fricos. Nu trebuia să vorbim la general. Unii dintre tușieri nu au nici o reacție când se produce un fault chiar sub ochii lor, dar, dacă fluieră centralul, în secunda următoare ridică fanionul și încep să îl agite în aer de parcă ar fi electrocutați live.
Citeste si:  Mourinho: Ibra va fi pe bancă la Basel

  1. Care este treaba cu fereastra de transfer? De ce fereastră de transfer? V-ar conveni ca firma pe care o conduceți să poată face angajări doar de două ori pe an? Apropo… de ce nu sunt făcute publice toate sumele de transfer? Cele reale… Cristi Borcea știe despre ce vorbim.
  2. Simbolistica numerelor de pe tricouri. Vă amintiți când portarul era nr. 1, iar cel mai bun jucător purta numărul 10? Acum 20 de ani, știai pe ce post joacă în fotbalist după numărul de pe tricou, care nu era amanetat pe persoană fizică: 1 – portar; 2 – fundaș dreapta; 3 – fundaș stânga; 4 și 6 – fundași centrali; 5 – mijlocaș la acoperire; 10 – mijlocaș coordonator; 8 și 7 – mijlocași de bandă; 9 și 11 atacanți.
  3. Televiziunile – monstrul colectiv care a mâncat fotbalul. Pentru că dau cei mai mulți bani, televiziunile dictează programul oricărei competiții. Astfel, s-a ajuns ca vara să se joace în Liga I de la ora 15:00, pe caniculă. Sau ca un „El Clasico” să se desfășoare de la ora 12:00, pentru a prinde și audiența din Asia. Asta nu a fost deloc pe placul fanilor din Spania.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*