World Athletics menţine interdicţia impusă atleţilor ruşi

World Athletics menţine interdicţia impusă atleţilor ruşi

Consiliul federaţiei internaţionale de atletism (World Athletics), reunit marţi şi miercuri prin videoconferinţă, a deci să rămână pe poziţii în privinţa atleţilor ruşi, precizează cotidianul sportiv L’Equipe.

În condiţiile în care Federaţia rusă de atletism (RUSAF) este suspendată începând din 13 noiembrie 2015 şi se află în continuare sub ameninţarea unei excluderii, atleţii din Rusia rămân interzişi în competiţiile din afara frontierelor lor, chiar şi sub statutul de sportivi neutri.

Preşedintele grupului de lucru al World Athletics pentru Rusia, norvegianul Rune Andersen, a făcut o prezentare a situaţiei, indicând între altele că experţii internaţionali însărcinaţi să colaborează cu Rusia în scopul combaterii culturii dopingului au estimat că interlocutorii lor au fost „receptivi şi înţelegători în abordarea lor”.

Andersen a vorbit, de asemenea, despre un dialog „deschis şi constructiv” cu noul preşedinte al RUSAF, Piotr Ivanov, dar a indicat că federaţia internaţională va urma foaia de parcurs iniţială, care prevede că federaţia rusă de atletism trebuie să propună până la 1 martie un plan de reorganizare.

Cu toate acestea, oficialul norvegian a lăsat o portiţă deschisă, declarând că „dacă totul va decurge aşa cum se speră în privinţa federaţiei ruse, există posibilitatea ca sportivii ruşi să concureze la Campionatele Mondiale indoor (19-21 februarie, la Nanjing)… Trebuie să aşteptăm şi să vedem”, a insistat el.

Rusia a fost suspendată în 2015, după ce Agenţia mondială antidoping (AMA) a intrat în posesia unor probe privind un dopaj de mare anvergură în rândul sportivilor ruşi, cu complicitatea autorităţilor, în special la JO de iarnă de la Soci, din anul 2014.

Agenţia rusă antidoping (RUSADA) a fost reinstaurată în septembrie 2018, sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, însă anul trecut ea a fost declarată neconformă, după ce AMA a descoperit că laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat datele pentru a ascunde testele pozitive ale unor sportivi.
AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.