Tamas Ajan a demisionat de la conducerea IWF

Federaţia internaţională de haltere (IWF) a oficializat miercuri demisia preşedintelui său, ungurul Tamas Ajan, în urma unei anchete vizând acuzaţii de corupţie şi de dopaj, informează L’Equipe.

Ajan se afla în conducerea IWF din 1976, ocupând timp de 24 de ani postul de secretar general şi alţi 20 de ani pe cea de preşedinte. „Am pus cei mai buni ani ai vieţii mele în slujba dezvoltării acestui sport”, a precizat fostul preşedinte, în vârstă de 81 ani, într-un comunicat postat pe site-ul IWF.

Ancheta care îl vizează, iniţiată în urma unui reportaj al postului german de televiziune ARD, difuzată în luna ianuarie, se află în continuare în curs, a precizat federaţia cu sediul la Budapesta.

„IWF îi mulţumeşte lui Tamas Ajan pentru cele peste patru decenii de servicii aduse halterelor”, a afirmat preşedintele interimar al IWF, Ursula Papandrea, într-o declaraţie postată pe site-ul oficial al federaţiei. „Atunci când circumstanţele sanitare legate de pandemie o vor permite, desfăşurarea alegerilor va oferi şansa unei tinere generaţii să înceapă să lucreze cât mai repede posibil pentru a asigura un viitor strălucitor sportului pe care îl iubim”, a adăugat americanca.

În documentarul difuzat în ianuarie, ARD a afirmat că „o cultură a corupţiei’ s-a dezvoltat în lumea halterelor. Conform postului german, halterofili de renume au fost rareori supuşi testelor antidoping, iar controlorii acceptau bani cash pentru a manipula eşantioanele de urină. Acuzaţii pe care Ajan le-a calificat drept „minciuni”.

Tamas Ajan a acceptat pe 23 ianuarie să renunţe la funcţia sa timp de 90 de zile, perioadă în care să se poată desfăşura ancheta iniţiată de IWF, care a desemnat experţi independenţi pentru a examina aceste acuzaţii, pentru a putea acţiona într-o manieră „decisivă” şi reface reputaţia pătată a instituţiei.

În cadrul reportajului său, ARD a prezentat documente care arată că circa 4,5 milioane de euro vărsaţi de Comitetul Internaţional Olimpic către IWF au fost transferaţi în conturi din Elveţia asupra cărora doar Ajan avea controlul.

Ungurul afirmă că este victima unei „anchete injuste” din partea ARD. „Acest film mi-a distrus complet viaţa şi 50 de ani de muncă. O mare parte a muncii mele s-a axat pe prevenirea dopajului”, a spus el.

Ursula Papandrea a evidenţiat miercuri munca lui Tamas Ajan „din ultimii ani, pentru asigurarea punerii în aplicare a unui program antidoping care să răspundă normelor CIO”.
AGERPRES

  1. Poate că ar fi interesant de aflat și opinia lui Dragomir Cioroslan, halterofilul româîn care acum este director în Comitetul Olimpic American. El l-a cunoscut bine pe Ajan (dragomir vorbește, printre alte li=mbi, și ungurește!). E „decît” o sugestie

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.