Profesorul canadian de drept Richard McLaren, numit ofiţer de integritate pentru FIBA

Profesorul canadian de drept Richard McLaren, numit ofiţer de integritate pentru FIBA

Profesorul canadian de drept Richard McLaren, cel care a întocmit un raport privind dopajul instituţionalizat din sportul din Rusia pentru Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), a fost numit ofiţer de integritate pentru Federaţia Internaţională de Baschet (FIBA), scrie Reuters.

”Sunt încântat să lucrez cu FIBA. Felicit conducerea FIBA pentru angajamentul său de a asigura integritatea acestui sport. Sunt încrezător că noul parteneriat va ajuta FIBA să treacă de orice provocare etică în cazul în care aşa ceva ar apărea, pentru a ne asigura că fanii, jucătorii şi antrenorii vor continua să aibă încredere maximă în jocul de baschet”, a spus McLaren.

În luna februarie, Federaţia Internaţională de Haltere (IWF), care se confruntă cu acuzaţii de corupţie şi dopaj, a încredinţat sarcina investigării acestora tot lui Richard McLaren.

McLaren cercetează acuzaţiile împotriva preşedintelui IWF, ungurul Tamas Ajan.

Postul german de televiziune ARD a afirmat, într-un documentar difuzat la începutul lunii ianuarie, că „o cultură a corupţiei” s-a dezvoltat în acest sport olimpic. Conform ARD, halterofilii de renume sunt rareori supuşi testelor de depistare, iar controlorii antidoping acceptă bani lichizi pentru a manipula eşantioanele de urină.

Federaţia rusă de atletism (RUSAF) a fost suspendată de către forul mondial de specialitate începând din 2015, în urma unui raport publicat de avocatul Richard McLaren, la solicitarea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), în care se evidenţia existenţa unui sistem de dopaj susţinut de stat în Rusia.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.