PAOK Salonic, penalizat cu 7 puncte în campionatul Greciei

PAOK Salonic, penalizat cu 7 puncte în campionatul Greciei

Clubul elen de fotbal PAOK Salonic a fost penalizat cu 7 puncte în campionat pentru acţionariat comun cu un alt club din prima divizie, Xanthi, a anunţat, joi, Comitetul de disciplină al Ligii elene de fotbal, citat de AFP.

La rândul său, Xanthi a fost penalizat cu 12 puncte ca urmare a acestei decizii, care zguduie din nou fotbalul elen, afectat deja de multiple scandaluri care au determinat intervenţia guvernului şi a Uniunii Europene de Fotbal (UEFA).

În luna decembrie, Olympiakos Pireu, un alt mare club grec, l-a acuzat pe Ivan Savvidis, proprietarul lui PAOK, că ar deţine printr-un membru al familiei sale acţiuni la Xanthi, o practică ilegală şi pasibilă cu retrogradarea.

Însă PAOK, campioana en titre, a negat orice conflict de interese şi a calificat aceste acuzaţii drept „o înscenare” orchestrată de Olympiakos.

Cele două cluburi pot face apel la această decizie.

Din punct de vedere sportiv, această măsură o avantajează pe Olympiakos, care are 66 de puncte în campionat şi îşi măreşte avantajul, în timp ce PAOK, a doua clasată, coboară de la 59 de puncte la 52 de puncte.

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, şi vicepreşedintele FIFA, Greg Clarke, s-au aflat, recent, la Atena, pentru a-i ajuta pe oficialii Federaţiei de fotbal din această ţară să contureze planul de acţiune pentru revizuirea acestui sport.

Sportul-rege din Grecia a fost puternic afectat în ultimii ani de recesiunea economică, de probleme financiare şi de confruntări violente între suporteri, multe partide din campionat şi din Cupă disputându-se cu porţile închise.

De asemenea, şi prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis ar urma să aibă o întâlnire cu preşedintele FIFA, Gianni Infantino, pentru a discuta aspecte care ţin de îmbunătăţirea situaţiei fotbalului elen.

De altfel, la finele lunii trecute, Mitsotakis a promis ”reformarea” fotbalului elen cu ajutorul UEFA şi a FIFA, în urma diferendului care opune două dintre cele mai mari cluburi elene, Olympiakos Pireu şi PAOK Salonic. O comisie a recomandat chiar retrogradarea clubului din Salonic.

Savvidis şi patronul lui Olympiakos, Vangelis Marinakis, deţin mai multe trusturi media în care îşi întreţin rivalitatea.

În 2018, nemulţumit de o decizie a arbitrului, conducătorul lui PAOK, echipă antrenată atunci de tehnicianul român Răzvan Lucescu, a intrat pe teren cu revolverul la vedere.
AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.