Mbappe şi Neymar, cei mai scumpi jucători ai cluburilor campioane din Europa

Mbappe şi Neymar, cei mai scumpi jucători ai cluburilor campioane din Europa

Francezul Kylian Mbappe şi brazilianul Neymar, vedetele echipei Paris Saint-Germain, sunt cei mai valoroşi jucători din loturile cluburilor campioane en titre din principalele opt campionate de fotbal din Europa, potrivit unui studiu publicat miercuri de cabinetul de audit şi consiliere KPMG, informează AFP.

În 11-le tip stabilit de KPMG se regăsesc doi jucători parizieni: Mbappe, a cărui valoare este estimată la 225 milioane euro, şi Neymar, evaluat la 185 milioane euro.

FC Barcelona, deţinătoarea titlului în Spania, are la rândul ei trei fotbalişti pe această listă: argentinianul Lionel Messi (180 millioane), olandezul Frenkie De Jong (106 milioane) şi germanul Marc-André ter Stegen (88 milioane).

Tot cu trei jucători este prezentă şi campioana Angliei, Manchester City: belgianul Kevin De Bruyne (130 milioane), spaniolul Rodri (72 milioane) şi francezul Aymeric Laporte (70 milioane).

Clubul din Manchester deţine, de altfel, lotul cu cea mai ridicată valoare totală: 1,279 miliarde euro, graţie în special lui Raheem Sterling (150 milioane) şi Bernardo Silva (92) jucători care nu figurează în acest 11. „Cetăţenii” sunt urmaţi de FC Barcelona, cu un efectiv evaluat la 1,209 miliarde euro, şi Paris Saint-Germain, cu 957 milioane euro.

Valoarea medie a echipelor campioane este de 745 milioane euro, însă studiul dezvăluie şi marile disparităţi din fotbalul continental. Astfel, echipele FC Barcelona, Manchester City şi PSG au loturi care valorează de peste zece ori mai mult decât cel al lui Galatasaray, campioana Turciei.

Studiul relevă, pe de altă parte, că FC Barcelona o cifră de afaceri record, de 839,5 milioane euro în sezonul 2018-2019, devansând-o pe PSG (636 milioane euro) şi acest Top 8.

Dacă clubul catalan ocupă primul loc în acest clasament al campionatelor, cu un avans confortabil faţă de PSG, clubul francez se distinge însă printr-o creştere a cifrei sale de afaceri de 17% în decurs de un an.

Însă olandezii de la Ajax Amsterdam prezintă însă cea mai puternică creştere, de 117%, în principal datorită parcursului excelent din ediţia trecută a Ligii Campionilor, în care a atins semifinalele.

La nivel general, cele opt campionate au înregistrat creşteri semnificative de venituri, graţie sporirii reţetelor audiovizuale ale Ligii Campionilor.
AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.