Infantino merge înainte cu proiectele sale, deşi întâmpină o opoziţie tot mai puternică

Infantino merge înainte cu proiectele sale, deşi întâmpină o opoziţie tot mai puternică

Gianni Infantino, devenit în urmă cu patru ani preşedintele FIFA şi reales prin aclamaţii în iunie anul trecut, consideră că are libertate de mişcare pentru a merge mai departe cu proiectele sale în marş forţat, dar întâmpină o opoziţie tot mai puternică din partea confederaţiilor, scrie AFP.

Mărirea numărului de echipe la Cupa Mondială, de la 32 la 48, începând de la ediţia din 2026, Cupa Mondială a cluburilor cu 24 de echipe în 2021, dublarea ajutorului virat federaţiilor: Infantino nu a şomat de când i-a urmat pe 26 februarie 2016 lui Sepp Blatter, în plin scandal de corupţie.

„Infantino are o viziune clară despre ce vrea să facă, este un om al proiectelor”, a analizat un obişnuit al reuniunilor de la sediul FIFA de la Zurich.

„Uneori însă proiectele sale sunt extrem de disruptive. În plus, felul în care procedează nu este pe gustul tuturor, fiindcă avansează testând în public ideile sale”, a continuat acest responsabil al fotbalului mondial.

O dovedeşte proiectul, eşuat, de a vedea Qatarul organizând Mondialul din 2022 împreună cu vecinii săi, în ciuda unui conflict geopolitic.

În timp ce actorii privaţi doresc să controleze marile competiţii, iar cele mai bogate cluburi, cu o influenţă tot mai mare, vor să remodeleze în favoarea lor Liga Campionilor, Infantino, ca un jucător de şah, face să avanseze pionii săi, într-o lume în care ego-urile şi politica au de multe ori câştig de cauză asupra sportului.

Deşi a fost reales fără opoziţie, proiectele sale, dar mai ales lipsa consultării şi a transparenţei şi intervenţiile pe lângă cluburi nu sunt apreciate.

Aceste lucruri au stârnit mânia preşedintelui UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, şi a preşedintelui Confederaţiei sud-americane, paraguayanul Alejandro Dominguez, care au avut o întâlnire oficială săptămâna trecută.

Confederaţia africană (CAF) şi preşedintele său, malgaşul Ahmad Ahmad, acuzaţi de o gestiune financiară puţin riguroasă, s-au opus tutelei FIFA, refuzând să prelungească mandatul senegalezei Fatma Samoura, ce superviza CAF de şase luni.

„Toate loviturile sunt permise, nimeni nu face cadouri, relaţiile sunt încordate”, a confirmat Raffaele Poli, care conduce Observatorul fotbalului, la Centrul internaţional pentru studiul sportului (CIES) din oraşul elveţian Neuchatel.

„Există o aviditate la toate nivelurile fotbalului, cu această voinţă de a scoate maximum de bani care mi se pare că este raţiunea de a fi a fotbalului la sfârşitul secolului XX şi începutul secolului XXI. Cluburile au apetituri uriaşe”, a analizat Poli.

Mai mulţi observatori cred că Infantino vrea să se opună transformării fotbalului mondial într-unfel de NBA, adică un sport formatat, cu ligi închise şi private, ca în campionatele nord-americane.

„Postura lui Infantino poate permite păstrarea unor prerogative pentru FIFA”, a explicat Poli.

Un exemplu este sistemul transferurilor, pe care Infantino a continuat să-l reformeze, mărind indemnizaţiile pentru cluburile formatoare.

„Dacă s-ar ajunge la modelul NBA, ar fi sfârşitul compensaţiilor plătite cluburilor, însă ne îndreptăm spre o consolidare, ceea ce este o garanţie”, a spus Poli.

Un alt oficial al fotbalului mondial are însă cuvinte foarte dure despre bilanţul lui Infantino.

„Este o impostură. Legat de guvernanţă, ca să acapareze puterea şi să evite reforme, a numit o secretară generală slabă (Samoura – n. r.). Numind un ‘director al comisiilor independente’ (italianul Mario Gallavotti – n. r.), a suprimat total independenţa comisiei de etică, ce-l suspendase totuşi pe predecesorul său”, a declarat această sursă.

„A promis de asemenea un control mai riguros al utilizării ajutorului financiar acordat confederaţiilor, or în Africa se vede că aceste controale sunt mai puţin riguroase ca înainte”, a adăugat această persoană familiarizată cu instanţele fotbalului. Potrivit lui, la Infantino există „o formă de autocraţie de care confederaţiile s-au săturat”.

Se pune întrebarea dacă ultima parte a mandatului lui Infantino va fi agitată. „Atribuirea Mondialului din 2026 Statelor Unite (plus Canadei şi Mexicului) a adus o acalmie”, a subliniat M. Poli. „Iar dacă proiectele sale, cum ar fi Cupa Mondială a cluburilor, funcţionează, el va ieşi întărit”, a adăugat Poli.
AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.