Fotbal feminin: România, printre ţările în care UEFA lansează proiectul ”Playmakers”, în colaborare cu Disney

Fotbal feminin: România, printre ţările în care UEFA lansează proiectul ”Playmakers”, în colaborare cu Disney

România se numără printre cele şapte ţări europene în care UEFA lansează noul său proiect „Playmakers”, realizat în colaborare cu compania Disney şi destinat atragerii unui număr cât mai mare de fete către practicarea fotbalului.

Proiectul se adresează fetelor cu vârste cuprinse între cinci şi opt ani, care nu practică în prezent fotbalul şi este concentrat în jurul jocurilor care implică cele mai populare personaje şi poveşti realizate de Disney. Prima etapă a proiectului se va axa pe filmul şi personajele peliculei Incredibilii 2, precizează Reuters.

„Credem cu adevărat că acest program unic poate fi scânteia pentru o generaţie mai activă de fete care iubesc fotbalul”, a declarat Nadine Kessler, şefa departamentului de fotbal feminin din cadrul UEFA.

„Playmakers” reprezintă o iniţiativă a UEFA şi Disney de a dezvolta un program de pregătire de ultimă generaţie, care foloseşte poveştile Disney pentru a încuraja mai multe fete tinere să descopere distracţia în exerciţiile fizice obişnuite şi în fotbal.

Inspirat de cercetările academice care arată rolul pozitiv al povestirii în a ajuta copiii să facă sport, Playmakers îşi propune, de asemenea, să contribuie la creşterea numărului de fete care respectă standardele minime ale activităţii fizice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – în prezent, doar 16% conform raportului OMS.

Cea mai mare iniţiativă lansată vreodată pentru stimularea participării fetelor la jocul de fotbal va debuta în această primăvară, în şapte ţări pilot – România, Serbia, Scoţia, Norvegia, Belgia, Polonia şi Austria -, înainte de a fi extinsă pe întregul continent european.

În ţara noastră, proiectul se va derula în 30 de centre: grădiniţe, şcoli şi cluburi de fotbal feminin. Mai multe asociaţii sunt aşteptate să implementeze programul mai târziu în acest an, precizează FRF într-un comunicat.

Spre deosebire de programele tradiţionale de fotbal, fiecare dintre cele zece sesiuni de antrenament iniţiale ale proiectului urmăresc naraţiunea poveştii de la Disney şi Pixar, ‘Incredibilii 2’. Cu ajutorul materialelor furnizate pe UEFA pentru realizarea acestor ateliere, antrenorii pregătiţi vor încuraja participantele să joace rolurile personajelor populare, cum ar fi Elastigirl, Violet, Mr Incredible şi Dash, aducând la viaţă scenele filmului prin mişcare, muncă în echipă şi imaginaţia lor.

Pe măsură ce Playmakers se va lansa pe întregul continent, noi poveşti Disney vor fi adăugate în program.

În primele sesiuni, Playmakers se concentrează pe crearea încrederii fetelor în mişcarea lor, încurajând gândirea creativă şi socializarea cu prietenele lor. Şedinţele ulterioare introduc fetele în abilităţile de bază ale fotbalului, dar programul continuă să pună accentul pe distracţia sportivă.

„A fi una dintre primele ţări care face parte din acest program pan-european reprezintă o afirmaţie puternică a noastră pentru fotbalul din România. Dacă suntem cu adevărat hotărâţi să atragem mai multe fete către fotbal, trebuie să fim conştienţi de mediul care va face acest lucru posibil. Pentru a spori participarea, trebuie să pornim de la cele mai tinere participante, motiv pentru care sunt convins că proiectul Playmakers va fi un real succes în România. Antrenorii noştri se angajează să implementeze programul şi aşteptăm cu nerăbdare să desfăşurăm sesiuni în toată ţara în acest an”, a declarat , preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

Florentina Olaru, căpitanul naţionalei feminine, a adăugat: „Iniţiativa acestui proiect mi se pare incredibilă, fetele sunt binevenite în regatul fotbalului! Cred că ‘Playmakers’ reprezintă îmbinarea perfectă între animaţie şi mişcare, un mod de a le face pe cele mici să se implice cât mai mult în această activitate. Pe lângă faptul că sunt jucătoare profesionistă de fotbal, sunt şi mamă de aproape doi ani. Astfel, deja ‘mă lupt’ cu tehnologia, cu faptul că vrea să petreacă cât mai mult timp uitându-se la desene. Aşadar, le recomand tuturor părinţilor să susţină acest proiect, să le îndemne pe fetiţe să participe. Din punctul meu de vedere, va fi o experienţă unică unde vor avea ocazia să lucreze la diferite ateliere, să socializeze, să lege prietenii şi să se dezvolte frumos şi armonios într-un mediu sigur şi cunoscut lor deoarece aceste fete reprezintă viitorul ‘de mâine’.

Teodora Meluţă, jucătoare în naţionala feminină a României şi ambasador al proiectului, a comentat: ”Am crescut cu poveştile Disney şi nu pot decât să mă bucur de implicarea lor în dezvoltarea fotbalului feminin. Este o onoare pentru mine să fiu ambasadoarea acestui proiect şi mi-aş dori ca acesta să fie doar începutul. Fetele noastre au nevoie de un mediu sigur şi familiar pentru a le introduce în acest sport frumos. Ele pot face acest lucru prin acest nou proiect interesant”.

Uniunea europeană de fotbal s-a angajat deja să dubleze numărul de fete şi femei care practică sportul-rege până în 2024, iar grupa de vârstă cea mai tânără este considerată esenţială pentru realizarea acestui obiectiv ambiţios.
AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.