Decizia TAS, o ”victorie pentru Rusia”, în opinia preşedintelui agenţiei antidoping din această ţară

Decizia TAS, o ”victorie pentru Rusia”, în opinia preşedintelui agenţiei antidoping din această ţară

Comitetul olimpic rus s-a declarat satisfăcut de faptul că sportivii ruşi nu sunt suspendaţi „colectiv” de la Jocurile Olimpice, după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), pe care preşedintele Agenţiei Antidoping de la Moscova o consideră „o victorie pentru Rusia”, informează AFP.

Una dintre marile forţe ale sportului mondial, Rusia a fost exclusă pentru doi ani din marile competiţii internaţionale, în urma scandalului legat de dopajul instituţionalizat, însă cu posibilitatea ca sportivii din această ţară care nu au fost acuzaţi niciodată de dopaj să poată participa la competiţiile internaţionale, însă sub drapel neutru.

Cei trei arbitri desemnaţi de TAS să se ocupe de acest dosar au redus la jumătate sancţiunea propusă anul trecut de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care a cerut o suspendare pe patru ani a Rusiei, precum şi condiţii mai drastice pentru sportivii ruşi care vor să concureze pe plan internaţional.

„Principalul rezultat al muncii noastre comune este că TAS nu a susţinut AMA/WADA (Agenţia Mondială Antidoping) în adoptarea unei responsabilităţi colective şi nu a adăugat criterii suplimentare în participarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice, Paralimpice şi la Campionatele Mondiale”, a afirmat preşedintele Comitetului olimpic rus, Stanislav Pozdniakov, în cursul unei conferinţe de presă.

La rândul său, şeful Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), Mihail Buhanov, a salutat ca pe „o victorie a Rusiei”‘ decizia de a nu-i sancţiona pe sportivii ruşi „curaţi”.

„Tribunalul a decis să nu accepte tezele asupra cărora AMA/WADA a insistat atât de mult. Este evident un precedent important”, a subliniat Buhanov în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

Preşedintele Comitetului olimpic rus a considerat, în schimb, drept „inacceptabilă” decizia TAS de a-i interzice preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să asiste la marile competiţii internaţionale în următorii doi ani.

Rusia este implicată de mai mulţi ani într-un uriaş scandal de dopaj. Agenţia rusă antidoping a contestat la TAS decizia Agenţiei Mondiale Antidoping de a exclude sportivii săi pe patru ani de la marile competiţii internaţionale. De asemenea, Rusia nu poate găzdui evenimente internaţionale de anvergură.

RUSADA a fost suspendată în 2015, după ce au fost descoperite probe privind un dopaj în masă al sportivilor ruşi. În septembrie 2018, RUSADA a fost reinstaurată provizoriu, dar a fost declarată neconformă la sfârşitul anului trecut din cauza datelor manipulate transmise de laboratorul antidoping de la Moscova.

Rusia a fost deja exclusă de la JO de la Rio (2016) şi PyeongChang (2018) din cauza scandalului de dopaj declanşat în urmă cu patru ani, dar unii sportivi ruşi au participat totuşi sub steagul olimpic.

În urma deciziei de joi a Tribunalului de Arbitraj Sportiv, oficialii ruşi, inclusiv preşedintele Vladimir Putin, nu vor putea asista la marile competiţii internaţionale, unde drapelul rus nu va fi ridicat, iar imnul Rusiei nu va putea fi ascultat în cazul unui succes al unui sportiv din această ţară. De asemenea, Rusia nu va putea găzdui niciun eveniment sportiv major în următorii doi ani.
AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.