Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins recursul lui Michel Platini

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins recursul lui Michel Platini

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins un apel al lui Michel Platini, fostul preşedinte al UEFA, împotriva suspendării sale din fotbal de către Federaţia internaţională de fotbal (FIFA), relatează DPA.

FIFA l-a suspendat pe Platini, fost vicepreşedinte al forului mondial, în 2015, pentru opt ani din orice activitate legată de fotbal, din cauza unei plăţi controversate de 2 milioane franci elveţieni, primită în 2011 de la preşedintele de atunci al FIFA, Joseph Blatter, reprezentând servici prestate de francez în calitate de consilier între 1999 şi 2002, dar fără un contract scris.

Comisia de apel a FIFA a redus apoi suspendare la şase ani, iar ulterior Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) a diminuat-o la patru ani. Perioada de suspendare a lui Platini, 64 ani, a expirat în octombrie 2019.

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a respins apelul lui Platini pe temeiul încălcării drepturilor sale umane, considerând că sancţiunile nu au fost nici excesive şi nici arbitrare, iar francezul a beneficiat de căile instituţionale şi procedurale pentru a face apel la decizie şi a-şi prezenta argumentele în apărarea sa.

”Conform cu gravitatea infracţiunilor comise, a poziţiei înalte pe care dl Platini o ocupa în sânul organismelor fotbalului şi având în vedere necesitatea restabilirii reputaţiei sportului şi a FIFA, sancţiunea aplicată nu pare nici excesivă şi nici arbitrară”, se arată în comunicatul CEDO.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.