Comitetul Olimpic Rus va conduce atletismul rus, după demisia conducerii federaţiei

Comitetul Olimpic Rus va conduce atletismul rus, după demisia conducerii federaţiei

Un grup de lucru al Comitetului olimpic rus (ROC) a preluat controlul Federaţiei ruse de atletism (RUSAF), după ce întreaga conducere a acesteia şi-a prezentat demisia, relatează DPA.

Conducătorii RUSAF au demisionat luni, într-un context tensionat, în care World Athletics a ameninţat că va expulza federaţia rusă, iar guvernul Rusiei a ridicat acreditarea, obligatorie pentru finanţarea de la stat, până la 1 martie.

”Criza din atletismul rusesc durează de cinci ani, ceea ce este evident o perioadă prea lungă. Scopul nostru este să normalizăm cooperarea cu World Athletics şi să recâştigăm calitatea de membru. Sarcinile noastre imediate sunt luarea de măsuri suplimentare antidoping pentru a permite atleţilor noştri să participe la competiţiile internaţionale”, a declarat ministrul rus al sporturilor Oleg Matîţin pentru TASS.

Grupul de lucru, condus de preşedintele ROC, Stanislav Pozdniakov, va avea printre alte misiuni şi organizarea unui adunări generale extraordinare a RUSAF pe 28 februarie.

RUSAF a fost suspendată din 2015 de World Athletics, din cauza practicilor generalizate de dopaj, iar din 2017 sportivii ruşi curaţi au primit permisiunea de a concura sub steag neutru.

Recent, Unitatea de Integritate a Atletismului a recomandat, pe lângă excluderea din World Athletics a Rusiei, menţinerea îngheţării procesului care le permitea sportivilor ruşi dovediţi a fi ”curaţi” să concureze sub drapel neutru la competiţiile internaţionale din cauza cazului săritorului în lungime Daniil Lîsenko. Sportivul rus a beneficiat de susţinerea RUSAF, care a falsificat documente pentru a explica de ce acesta nu a fost găsit pentru trei teste antidoping inopinate şi a evitat astfel o suspendare.

De atunci, şapte persoane, inclusiv preşedintele RUSAF, Dmitri Şliahtin, care a demisionat, au fost suspendate de WA.
AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.