Blatter, ”la dispoziţia justiţiei franceze”, însă ”în Elveţia”

Sepp Blatter, fostul preşedinte al FIFA, a declarat miercuri pentru AFP că este ”la dispoziţia justiţiei franceze” în ancheta despre condiţiile de atribuire a Cupei Mondiale de fotbal din 2022 Qatarului, ”dacă audierea are loc în Elveţia”.

„Nu sunt pregătit să vin în Franţa pentru o audiere, dar sunt la dispoziţia justiţiei franceze dacă audierea ere loc în Elveţia”, a afirmat Blatter.

Elveţianul, în continuare suspendat pentru o plată controversată către Michel Platini, s-a exprimat la fel ca într-un e-mail adresat miercuri de avocatul său, Lorenz Erni, poliţiei franceze.

Blatter declarase însă pe 11 decembrie că va merge să depună mărturie în Franţa dacă Parchetul naţional financiar (PNF) „i-o cere oficial”.

Fostul preşedinte al FIFA, în vârstă de 83 de ani, a mai fost audiat în această afacere în Elveţia, pe 20 aprilie 2017, la cererea PNF.

Ancheta legată de condiţiile de atribuire a CM 2022 Qatarului, condusă de trei ani sub egida PNF, a fost încredinţată în decembrie unui judecător de instrucţie parizian. Această anchetă a fost deschisă în principal pentru „corupţie activă şi pasivă”.

„Ne dorim să-l vedem pe dl. Blatter, în Franţa sau în Elveţia, nu ştiu când”, a declarat miercuri la Paris un anchetator al Oficiului central de luptă împotriva corupţiei şi infracţiunilor financiare şi fiscale (OCLCIFF), contactat de AFP.

„Justiţia franceză va cere să-l audieze”, a adăugat această sursă.

Ancheta îşi propune să lămurească în ce condiţii FIFA a încredinţat Qatarului organizarea Mondialului din 2022, pe 2 decembrie 2010.

Deschiderea anchetei a venit la aproape şase luni de la audierea lui Michel Platini, pe atunci vicepreşedinte FIFA şi preşedinte UEFA la momentul atribuirii CM din 2022. Platini a trebuit să dea explicaţii privind votul său în favoarea Qatarului pe 2 decembrie 2010.

Blatter ispăşeşte o suspendare de şase ani pentru o afacere distinctă, cea a plăţii controversate a 2 milioane de franci elveţieni (1,84 milioane euro) lui Platini, căruia i-a expirat în octombrie suspendarea pe patru ani.

În centrul suspiciunilor se află o reuniune ce a avut loc la Palatul Elysee pe 23 noiembrie 2010, cu nouă zile înaintea atribuirii CM 2022, reuniune la care au participat printre alţii preşedintele de atunci al Franţei, Nicolas Sarkozy, Tamim ben Hamad al-Thani, prinţul moştenitor al Qatarului, devenit emir în 2013, şi Platini.

Anchetatorii se întreabă dacă scopul acestei reuniuni nu a fost să-l facă să se răzgândească pe Platini, care mult timp intenţionase să voteze candidatura SUA.

Blatter ispăşeşte o suspendare de şase ani pentru o afacere distinctă, cea a plăţii controversate a 2 milioane de franci elveţieni (1,84 milioane euro) lui Platini, căruia i-a expirat în octombrie suspendarea pe patru ani.
AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.