Acord între federaţiile din Emiratele Arabe Unite şi Israel în prezenţa FIFA

Acord între federaţiile din Emiratele Arabe Unite şi Israel în prezenţa FIFA

Federaţiile de fotbal din Emiratele Arabe Unite şi Israel au semnat luni la Dubai un acord de cooperare în prezenţa preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, care a vorbit de”o zi istorică” pentru sportul cu balonul rotund şi nu numai, transmite AFP.

Acest acord vine la trei luni după anunţul normalizării relaţiilor dintre cele două state, un acord diplomatic ce ar trebui să ducă la cooperarea bilaterală în diverse domenii, printre care şi sportul.

„Este o zi istorică pentru fotbal, dar şi pentru societate, fiindcă trecem de la cuvinte la fapte, de la acorduri la realitate”, a declarat Gianni Infantino la ceremonia oficială de semnare.

Acordul a fost semnat de preşedintele Federaţiei de fotbal din Emirate (UAEFA), Rashid Humaid Al Nuaimi, şi de omologul său israelian, Oren Hasson.

„Fotbalul este un mesager al păcii, al toleranţei, al coexistenţei, de aceea ne aflăm aici”, a declarat Rashid Humaid Al Nuaimi. „Astăzi, cred că toată lumea câştigă”, a spus Oren Hasson.

Acordul de cooperare prevede disputarea unor meciuri amicale la nivelul echipelor naţionale sau de club şi organizarea unor ateliere comune pentru angajaţii federaţiilor.

Mai multe acorduri sportive au fost semnate între cele două ţări în ultimele săptămâni. Clubul israelian Beitar Ierusalim a anunţat săptămâna trecută că aproape jumătate din acţiunile sale au fost cumpărate de un şeic din Emirate.

Palestinienii, care au denunţat normalizarea oficială a relaţiilor dintre Emirate şi Israel, reproşează constant FIFA o lipsă de fermitate faţă de statul evreu care stânjeneşte, potrivit acestora, fotbalul palestinian.

Cupa Palestinei nu s-a putut disputa timp de cincisprezece ani, mai ales din cauza faptului că autorităţile israeliene nu au eliberat permisele necesare. Competiţia s-a reluat în 2015, după intervenţia, însă anul trecut a trebuit să fie amânată.

Palestinienii acuză FIFA că nu aplică regulile pe care le stabileşte, mai ales decizia sa de a nu lua măsuri împotriva Israelului în ce priveşte cluburile situate în coloniile ilegale din Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de israelieni.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.